Ga naar Content
Noord-Holland

'Marechaussees zeggen baan op als protest tegen inzet burgers bij grensbewaking'

8 mei 2018, 17.04 uur · Aangepast 8 mei 2018, 17.25 uur
Door: · Foto: Koninklijke Marechaussee

SCHIPHOL De Marechausseevereniging waarschuwt dat er marechaussees ontslag zullen nemen als het inzetten van burgers voor de grensbewaking op luchthavens als Schiphol doorgaat. De Koninklijke Marechaussee wil burgers tijdens drukke vakantieperiodes paspoorten laten controleren, zodat wachtrijen verkort kunnen worden. Nog altijd komt de Marechaussee militairen tekort waardoor op piekmomenten de wachttijd bij de paspoortcontrole fors kan oplopen.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

In februari werd bekendgemaakt dat er voor de piekmomenten 120 burgers zouden worden opgeleid om ingezet te worden voor de paspoortcontroles op de Nederlandse luchthavens. Geïnteresseerden werden uitgenodigd om via de website van Randstad Uitzendbureau te solliciteren.

De tijdelijke grensbewakers krijgen volgens de Marechausseevereniging acht dagen les in een lokaal en daar bovenop nog zeven dagen thuisstudie. Volgens een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee is dat vier maanden: 8 opleidingsdagen, 80 uur zelfstudie en vervolgens moeten ze drie maanden een takenboek doorlopen tijdens de operationele inzet op Schiphol, Rotterdam-The Hague Airport of Eindhoven Airport.

Lees ook: Marechaussee zet burgers in bij paspoortcontroles op luchthavens

Bij leden van de Marechausseevereniging is veel weerstand tegen het plan. Ze vinden de opleiding veel te kort om de grensbewaking van Nederland goed te kunnen uitvoeren. De angst heerst dat deze burgers kwaadwillenden als mensenhandelaren en terroristen er bij de paspoortcontroles niet uit kunnen pikken en daarmee de veiligheid van Nederland op het spel zetten.

Volgens de vereniging zijn er al marechaussees die hebben laten weten hun baan op te zeggen als het plan met de 120 burgers doorgaat. Zij voelen zich niet serieus genomen en vinden dat het Kabinet met lange termijnoplossingen moet komen en niet met 'pleisters plakken'.

Reactie Koninklijke Marechaussee
De woordvoerder laat NH Nieuws weten dat de kwaliteitseisen van de tijdelijke grensbewakers gelijk moeten zijn aan het al zittende beroepspersoneel. Volgens de zegsman zijn ze na de opleiding 'vakbekwaam'.

Het Kabinet heeft geld vrijgemaakt voor het aannemen van in totaal 417 nieuwe militairen voor de Koninklijke Marechaussee. De laatste 217 marechaussees moeten nog worden geworven en opgeleid en zullen dan vanaf 2019 gefaseerd instromen. Verwacht wordt dat als al het nieuwe personeel is begonnen de balans tussen de werkdruk en de capaciteit is hersteld.