Noord-Holland

NL
V

OM wil motorclub Satudarah ontbinden en verbieden

8 mei 2018, 15.19 uur · Aangepast 8 mei 2018, 15.29 uur · Foto: ANP / Koen van Weel

SCHIPHOL Motorclub Satudarah en zijn supportclubs moeten worden ontbonden en verboden. Dat betoogt het Openbaar Ministerie (OM) vandaag in de Haagse rechtbank, die voor de gelegenheid is uitgeweken naar de extra beveiligde locatie op Schiphol.

De motorclub handelt volgens het OM in strijd met de openbare orde en heeft een subcultuur ontwikkeld die geweld verheerlijkt. Het is aan justitie om te bewijzen dat Satudarah een vereniging is en dat de strafbare feiten vanuit die vereniging worden gepleegd. "Het recht op een vereniging is een groot goed", zei de officier van justitie. Maar niet als de samenleving daardoor in gevaar komt, aldus de officier.

Lees ook: Politie valt clubhuis Satudarah in Beverwijk binnen

Hij gaf een minutenlange opsomming van strafbare feiten die de afgelopen twee jaar zijn gepleegd door leden van Satudarah Motorcycle Club (SMC). "Moeten wij dan echt geloven dat het hier iedere keer om rotte appels gaat?" Geweldpleging zou zelfs statusverhogend werken binnen de club, betoogde hij. Slachtoffers en getuigen zwijgen volgens hem uit angst.

Bandidos
In een soortgelijke civiele procedure eind vorig jaar tegen Bandidos gaf de rechter het OM gelijk: de motorclub werd per direct verboden. Het verbod geldt in Nederland voor zowel de nationale als internationale afdeling. Bandidos ging daarop in hoger beroep. Omdat die zaak nog loopt, geldt het verbod nog niet. Satudarah werd eerder verboden in Duitsland.

Satudarah is een van oorsprong Molukse motorclub die in de afgelopen jaren sterk is gegroeid. De club heeft ongeveer honderd chapters in binnen- en buitenland. In Nederland telt de club ongeveer negenhonderd leden.

Voor de civiele procedure in de rechtbank zijn twee dagen uitgetrokken. Vanmiddag komen de advocaten van de motorclub aan het woord.