Ga naar Content
Noord-Holland

Hoes: 'Marechaussee nam besluit tot sluiting Schiphol'

8 mei 2018, 13.42 uur · Aangepast 8 mei 2018, 17.49 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

SCHIPHOL Het besluit om alle toegangswegen tot Schiphol te sluiten, na de stroomstoring van vorige week, werd eigenhandige genomen door de Koninklijke Marechaussee (KMar). Dat valt op te maken uit een brief die waarnemend burgemeester van Haarlemmermeer, Onno Hoes, aan de raad heeft verstuurd.

"De KMar voelde zich genoodzaakt de toegangswegen, het inkomend auto- en treinverkeer, naar Schiphol af te sluiten. Reden daarvoor was het feit dat er grote aantallen passagiers op de luchthaven op de luchthaven werden verwacht, terwijl in de vertrekhallen duizenden passagiers stonden die niet konden inchecken", aldus Hoes in de brief.

Lees ook: Droomvakanties eindigen in drama door Schiphol-storing: "We gingen met de hele familie op cruise"

Normaal gesproken zou de burgemeester in dit soort zaken het laatste woord moeten hebben, maar hij is daarin dus gepasseerd. Eerder al maakten politici zich boos over dat feit.

Toch zegt Hoes begrip te hebben voor het snelle optreden van de marechaussee. Ook voor het CVO, het actiecentrum op Schiphol, dat besloot tot het stilleggen van het vliegverkeer. "Of de CVO en de KMar de verantwoordelijkheid hadden mogen nemen voor deze besluiten, of de besluitvorming aan het bevoegde gezag hadden moeten voorleggen (...) zal uit de evaluaties moeten blijken", schrijft hij aan de gemeenteraad.

Door de storing ontstond er vorige week zondag flinke chaos op de luchthaven. Vluchten werden geannuleerd en duizenden mensen werden gedupeerd. Wanneer de resultaten van de evaluatie over de besluitvorming bekend zijn, is nog niet duidelijk.