Ga naar Content
Noord-Holland

Kriebel, kriebel, kriebel: deze beestjes kan je deze zomer verwachten

8 mei 2018, 15.43 uur · Aangepast 8 mei 2018, 17.06 uur
Door: · Foto: Beeldbewerking NH/ Shutterstock

NOORD-HOLLAND De dagen worden steeds warmer en dat is fijn voor de zonaanbidders, maar de warmte brengt ook allerlei ongemakken met zich mee. Van een van die ongemakken gruwelt menigeen: beestjes, beestjes, beestjes!

NH Nieuws sprak met Roy Kleukers, directeur van EIS Kenniscentrum Insecten in Leiden. Hij gaf ons een kort overzicht van de insecten en andere 'kriebelbeestjes' die we de komende tijd kunnen verwachten.

  • Dansmuggen. Op het moment vormen deze beestjes een grote plaag op de Afsluitdijk. Fietsers, toeristen en automobilisten hebben er veel last van, bleek uit een reportage die NH Nieuws er gisteren maakte. Het gaat echter niet om stekende muggen, laat Kleukers weten. "De eitjes van deze dansmuggen komen op dit moment uit", vertelt hij. "Ze leven in het water. De mannetjes zoeken elkaar nu op, vormen grote groepen en gaan zo op zoek naar de vrouwtjes om zich voort te planten."
  • Wespen en hommels. Ze zijn nog niet in groten getale te zien, maar als je ze ziet, zijn het vaak grote exemplaren. "Dat zijn de koninginnen", legt Kleukers uit. "Ze zijn vorig jaar bevrucht en nu gaan ze rondvliegen om een nest te maken. Als die eitjes aan het begin van de zomer uitkomen, vliegen er dus veel meer wespen en hommels rond."
  • Vliegende mieren. "De meest voorkomende mieren, de wegmieren, beginnen halverwege de zomer aan hun zogenoemde 'bruidsvluchten'", licht Kleukers toe. "De mannetjes en de jonge koninginnen hebben vleugels en gaan op zoek naar een partner om te paren."
  • Fruitvliegjes. "Deze vervelende vliegjes zijn er eigenlijk het hele jaar door, als het ergens maar warm genoeg is", aldus Kleukers. "Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de eitjes van de fruitvliegjes uitkomen. Dus in de zomer zie je er steeds meer, helemaal als mensen rottend fruit binnen laten liggen. De eitjes willen ook wel snel uitkomen in (vochtige) bierflesjes. Dus breng je krat met lege flesjes snel weg!"
  • Motmugjes. "De larven van deze mugjes leven in leidingen", vertelt Kleukers. "Je ziet ze daarom vaak bij de wc en in badkamers. Bij warme omstandigheden komen de mugjes uit de pop en dan zie je er steeds meer. Ze zijn gelukkig niet schadelijk, in tegenstelling tot kleermotten."
  • Stekende muggen. Van de Nederlandse muggen zijn er maar drie groepen muggen die ook echt steken: de steekmuggen, de knutten en de kriebelmuggen. "Stekende muggen zijn nu al aanwezig. "Ik heb er zelfs gisteren al een paar gezien", laat Kleukers weten. "De stekende muggen die we in Nederland hebben, steken vaak alleen na zonsondergang. Ze vormen de grootste overlast van mei tot en met juli."
  • Vlinders. Het is volop vlindertijd en in tegenstelling tot al die andere 'kriebelbeestjes' is dat natuurlijk heel leuk, vindt Kleukers. "Sinds de planten eind april zijn gaan bloeien, zijn vlinders rijkelijk aanwezig in de tuinen. De vlinders die je overdag het meest ziet zijn de dagpauwoog, koolwitjes en de boomblauwtjes. Maar ook 's nachts zijn er veel vlinders aanwezig", weet hij. "Dus als je dan naar buiten gaat, kom je weer heel andere vlinders tegen. Ook zitten ze na zonsondergang vaak op het raam, omdat ze op het licht in huis afkomen." De vlindertijd is van relatief korte duur. Eind juli loopt deze alweer op zijn eind.