Ga naar Content

Huren stijgen vooral in middelgrote steden

8 mei 2018, 11.59 uur · Aangepast 8 mei 2018, 13.10 uur
Door: · Foto: ANP

ALMERE De huurprijzen voor vrije sectorwoningen verspreiden zich als een vloedgolf over het land. In grote steden als Amsterdam en Utrecht blijft de prijs onverminderd hoog en inmiddels gaan de huren in middelgrote steden fors omhoog.

Een huis in de vrije sector in Almere is in het eerste kwartaal van dit jaar bijna 19 procent duurder geworden. Wie verder de provincie inrijdt en in Amersfoort wil huren moet ruim 15 procent meer betalen dan een jaar eerder. In Haarlem en Amstelveen zijn de prijzen al eerder flink gestegen en blijven nu op een hoog niveau. Dat blijkt uit cijfers van Pararius, een onlineplatform voor huuraanbod in Nederland. Zoetermeer is met 20,8 procent de grootste stijger.

In Amsterdam gaan de prijzen nog maar enkele procenten omhoog maar dat wil niet zeggen dat de hoofdstad opeens goedkoop geworden is voor huurders. Met 22,48 euro per m2 is Amsterdam veruit de duurste stad van Nederland. Nummer twee Utrecht volgt op ruime afstand met ruim 16 euro voor een vierkante meter huurhuis. 

Binnen Amsterdam zien we geen grote verrassingen. Het zal niet verbazen dat de huren in met name het Centrum en Zuid hoog zijn maar ook voor Oud West moet je flink in de buidel tasten. De wijken Oost, Noord en Nieuw-West volgen en ZuidOost blijft met ruim 14 euro hekkesluiter.

Maar dat is nog altijd flink duurder dan Almere waar een m2 bijna 11 euro moet opleveren.