Ga naar Content

Muggenoverlast op de Afsluitdijk: "Ik hou mijn mond dicht tijdens het fietsen"

DEN OEVER Van een afstandje lijken het net wolken, maar in werkelijkheid zijn het enorme zwermen muggen. Ze teisteren de gehele Afsluitdijk: fietsers, toeristen en automobilisten hebben last van de kleine insecten.

Op de parkeerplaats bij het Vlietermonument staat de chauffeur van een Spaanse touringcar met grote verwondering naar zijn voertuig te kijken. De gehele linkerzijde van de bus is volledig bedekt met muggen. "This is absolutely crazy", mompelt hij terwijl zijn passagiers al druk bezig zijn om het tafereel te fotograferen.

Lees ook: Duizenden muggen teisteren verkeer Afsluitdijk

De muggen kiezen voor de dijk, omdat het klimaat er voor hen prettig is. Muggen houden van brak water. Dat is iets minder zout water dan op zee. Langs de Afsluitdijk tussen de Waddenzee en IJsselmeer is meer dan genoeg brak water, zo liet bioloog Bas Defize eerder weten aan NH Nieuws.

Voor de vele fietsers die met het mooie weer de overtocht willen maken is het afzien. "Ik doe mijn zonnebil op, mijn hoofd omlaag en mijn mond dicht", vertelt een voorbijfietsende mevrouw. "Ik wil vooral mijn mond dicht houden, want muggen zonder knoflooksaus zijn niet zo lekker", grapt een meneer. 

Autowasserette
In Den Oever draaien de autowasserette overuren. "Vooral vanmorgen hebben we een grote golf gehad van mensen die de auto schoon willen hebben voordat de zon erop begint te branden", vertelt eigenaar Ed ten Das. "Door de UV-stralen en het zuur van de insecten vreet dat in je lak. Op een gegeven moment krijg je het echt niet meer weg."