Ga naar Content

Alzheimer Nederland strijdt voor hulp in het stemhokje

NOORD-HOLLAND Het stemrecht. We hebben er hard voor gevochten. Nu mag iedereen van 18 jaar of ouder stemmen. Maar dat bolletje rood inkleuren is niet voor iedereen zo makkelijk. Daarom strijdt Alzheimer Nederland voor hulp in het stemhokje.

Jan Bruurs uit Muiderberg heeft dementie en kan eigenlijk niet meer zelfstandig stemmen. Hij ziet het als zijn plicht om te stemmen, maar eigenlijk heeft hij geen idee hoe. Maar volgens de wet mag hij geen hulp krijgen. Dit mag alleen bij lichamelijke beperkingen. Alleen dementie is dus geen reden.

Zijn dochter maakt zich hier ongerust over. "Het is maar net wie hij het laatst gesproken heeft. Op diegene wil hij stemmen", zegt Marjolijn Bruurs. Als we hem vragen op wie hij gaat stemmen, heeft hij geen idee.

Lees ook: Stemmen met dementie: "Op wie? Al sla je me dood!"

Jan is een van de tienduizenden mensen met dementie in Noord-Holland. Die in principe allemaal zelf moeten stemmen. Daar is Alzheimer Nederland tegen en daarom wordt gestreden voor hulp in het stemhokje. "Er moet iemand die ze vertrouwen mee kunnen gaan en hen kunnen helpen bij de handeling", vertelt Julie Meerveld van Alzheimer Nederland.

Ze vervolgt: "Wij hebben daarover contact met politici en het ministerie. Dat is stap één, eerst vragen. Je ziet dat er nu discussie is over mensen met verstandelijke beperking hulp in het stemhokje gaan krijgen. Ik denk dat het in de lijn past om het ook goed te vinden voor mensen met dementie."

Onzeker en warrig
De dochter van Jan gaat nog een stapje verder en vraagt zich hardop af of je mensen met dementie nog wel een stempas moet sturen. "Hij vindt het echt z'n plicht om te stemmen, maar heeft geen idee meer hoe. En eigenlijk is hij er al een paar dagen onzeker en warrig van."

Alzheimer Nederland wil dat mensen met dementie zo lang mogelijk de regie houden, ook bij stemmen. "Op een gegeven moment kan het niet meer. Bij dementie gaat dat vermogen achteruit, maar zolang het nog kan en mensen willen gaan, doen wij ons stinkende best om hen te helpen."