Start van hoofdcontent

BEVERWIJK

nl

Een nostalgische trip door expositie '100 jaar Hoogovens buiten de poort'

7 mei 2018, 20.12 uur

BEVERWIJK De IJmond en staal zijn al honderd jaar onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ter gelegenheid van een eeuw hoogovens zijn er op meerdere plaatsen exposities. In Museum Kennemerland is op dit moment de expositie 'Buiten de poort' te zien.

De tentoonstelling laat de invloed van Hoogovens op de omgeving zien. In de jaren van bloei dreef de plaatselijke  middenstand op Hoogovens. Ook dankt de IJmond haar rijke verenigingsleven aan de eeuweling. Veel sportclubs zijn opgericht door Hoogovens-medewerkers.

Herinneringen en anekdokes
De expostie in Museum Kennemerland in Beverwijk is momenteel het Mekka voor oud-Hoogovensmedewerkers. In de tentoonstellelingsruimte halen ze herinneringen op en worden anekdotes verteld. Jil Tukker ziet het allemaal lachend aan. De oud-Hoogovens-man is vrijwilliger in het museum. Een 'baan' die hem op het lijf is geschreven, want het staal zit hem als het ware in het bloed. 

Tukker: "Ik heb een prachtige tijd gehad bij Hoogovens en vind het mooi aan deze expositie te mogen meewerken. Het is ontzettend leuk om de grote invloed van het bedrijf op de omgeving te zien." Tot eind januari 2019 is Museum Kennemerland één van de musea in de IJmond waar exposities over 100 jaar Hoogovens zijn te zien. 

NH Nieuws