Noord-Holland

Alerte omstanders redden honden uit auto's

7 mei 2018, 15.58 uur · Aangepast 7 mei 2018, 16.18 uur · Foto: Shutterstock

Whatsapp

NOORD-HOLLAND Dankzij meerdere alerte omstanders zijn op diverse plekken in Noord-Holland het afgelopen weekend honden aan een wisse dood ontsnapt. Onder meer in Assendelft, Den Helder, Hoorn, Ursem, Purmerend en Wieringerwerf, werden honden uit veel te hete auto's gered. Dat meldt de politie.

Bij alle incidenten liep het net goed af en werden de honden op tijd uit de auto's gehaald. Voor de politie is het aanleiding om mensen nog maar eens op het hart te drukken dat honden met dit weer nooit achtergelaten moeten worden in de auto.

Lees ook: Politie bevrijdt jonge bouvier uit snikhete cabrio in Diemen

"Als het buiten 24 graden is, is het in een auto na een half uur al 43 graden", schrijven ze in een bericht waarin de noodklok geluid wordt. "Wanneer de lichaamstemperatuur van een hond 42 graden is, kan het bloed niet meer goed worden rondgepompt omdat dit stroperig wordt. Op deze manier kan een hond overlijden."

Mocht je een hond zien in een veel te hete auto, dan moet je direct de politie bellen via 112 of 144. "Iedereen is verplicht om hulpbehoevende dieren de nodige zorg te verlenen", is te lezen in hun persbericht. Sterker nog: "Degene die niets doet maakt zichzelf schuldig aan een overtreding", waarschuwen ze.

Whatsapp