Noord-Holland

De Peiling: Wordt Nederland echt veiliger of daalt de aangiftebereidheid?

7 mei 2018, 13.45 uur · Aangepast 7 mei 2018, 14.30 uur

- Het aantal geregistreerde gevallen van criminaliteit is vorig jaar opnieuw gedaald en is nu terug op het niveau van 1980. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek

Criminaliteit na 1948
Het Centraal bureau voor de Statistiek (CBS) publiceert vandaag het rapport het CBS Criminaliteit, slachtoffers, moord en doodslag 1948-2017. Het is voor het eerst dat het CBS de ontwikkelingen in de criminaliteit over zo'n lange periode in kaart heeft gebracht.

Geregistreerde misdrijven
Op elke duizend inwoners waren er vorig jaar 49 geregistreerde misdrijven. In 2001 en 2002 was dat fors meer, met 93 misdrijven per duizend inwoners. Het zijn niet de laagste criminaliteitscijfers ooit. Begin jaren zestig werden slechts dertien misdrijven per duizend Nederlanders genoteerd.

Aangiftebereidheid
Een duidelijke verklaring voor de dalende criminaliteitscijfers heeft het CBS niet. Het zou deels te maken kunnen hebben met een dalende aangiftebereidheid, omdat mensen het gevoel hebben dat de politie toch niets met hun aangifte doet. Maar ook met de trends in drugsgebruik en -handel hebben invloed op de dalende cijfers. De groep veelplegers, onder wie veel criminele drugsgebruikers, halveerde tussen 2003 en 2014.

Spelcomputer
Ook de opkomst van de (spel)computer speelt volgens het CBS mogelijk een rol. Jongeren zouden liever gamen dan buiten rondhangen, waardoor ze minder in contact komen met 'foute' vrienden en minder gelegenheid hebben om misdrijven te plegen.

Wat denk jij?
Hoe komt het volgens jou dat de criminaliteitscijfers dalen? Wordt Nederland echt veiliger of gaan we niet meer naar de politie als we slachtoffer zijn geworden van een misdrijf?

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18:00 en 19:00 uur. Bel 088-850.51.52 als je mee wilt praten.  De meeste reacties op De Peiling staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar depeiling@nhnieuws.nl