Noord-Holland

NL
V

Reizigersorganisatie Voor Beter OV: 'Veerdiensten GVB onveilig'

7 mei 2018, 08.50 uur · Aangepast 7 mei 2018, 12.05 uur · Foto: AT5

AMSTERDAM (AT5) De Maatschappij Voor Beter OV vindt dat de veerdiensten van het GVB onveilig zijn. Het reageert daarmee op het incident van gisteren toen een veerpont hard tegen de kade knalde in Amsterdam. Volgens de reizigersorganisatie komt dat veel vaker voor. Daarnaast meldt Voor Beter OV ook dat er eerder een pontveer midden op het IJ stuurloos raakte.

Het laatste ongeluk met de pont gebeurde gisteren rond 15.45 uur. De veerpont voer vanuit de Buiksloterweg in de richting van Amsterdam Centraal toen het hard tegen de kade tot stilstand kwam. Volgens een woordvoerder van het GVB ging het mogelijk om een technisch mankement, waardoor de pont niet kon afremmen. 

Lees ook: Pont vaart hard tegen kade bij station Amsterdam Centraal aan: dertien gewonden

Door de klap raakten dertien mensen gewond. Elf van hen konden ter plaatse worden behandeld, twee gewonden zijn overgebracht naar het ziekenhuis. Onder hen was een gewonde met een gebroken pols en een zwangere vrouw. 

Voor Beter OV concludeert met deze feiten dat het GVB niet in staat is om de veiligheid van zijn eigen veerdiensten voldoende te waarborgen. De reizigersorganisatie roept de scheepvaartafdeling van de Inspectie Leefomgeving en Transport op om aan de slag te gaan bij de Afdeling Veren van het GVB. "Want zo raar is die wens niet dat opvarenden van de veerponten veilig de overkant halen."