Ajax wint van Excelsior na matige vertoning

ROTTERDAM Bij de laatste wedstrijd van het seizoen voor Ajax, uit tegen Excelsior, stond er voor beide ploegen niets meer op het spel en dat was zeker bij Ajax te merken. De ploeg speelde in de eerste helft in een veel te laag tempo om echt gevaarlijk te worden en kwam zelfs achter door een eigen doelpunt van Matthijs de Ligt na een misverstand met keeper Kostas Lamprou. Na de rust speelde Ajax energieker, wat snel een 1-2 voorsprong opleverde via Justin Kluivert en een benutte strafschop door Kasper Dolberg.

Ajax was al zeker van de tweede voorronde van de Champions League en Excelsior heeft dit seizoen een solide plek in de middenmoot veroverd. Het enige dat nog een beetje sjeu aan de wedstrijd had kunnen geven was dat het waarschijnlijk de afscheidswedstrijd was van Hakim Ziyech, van wie wordt verwacht dat hij deze zomer zal verkassen. Maar er zijn ook andere spelers die genoemd worden in de transfermolen van de zomer zoals Nico Tagliafico, Justin Kluivert en Matthijs de Ligt.

Kostas Lamprou mocht starten onder de lat bij Ajax en dat ging niet helemaal goed. Al in de tweede minuut speelde hij de bal met veel risico achter zijn standbeen langs terwijl er een Excelsiorspeler op hem af kwam glijden en na twintig minuten spelen bleken de Ligt en hij niet op elkaar ingespeeld. De Ligt speelde de bal terug, maar Lamprou stond erg ver voor zijn doel en zag de bal langs hem heen in het lege doel rollen.

Daarvoor had Ajax een paar kleine kansjes gehad, waarbij Faik bijna ook een eigen doelpunt scoorde en Kluivert doelman Kristinsson op zijn weg vond. Ook na de eigen goal van De Ligt kreeg Ajax nog wat kansen, maar de bal wilde er niet in en het tempo lag vaak te laag. Het spel van Ajax kon de meegereisde supporters niet bekoren en ze begonnen al te roepen 'Erik rot op', terwijl de Excelsior-supporters 'Slaap kindje slaap' aanhieven.

Klaas-Jan Huntelaar viel kort voor de rust geblesseerd uit, waarna David Neres in het veld kwam en er weer twee echte vleugelspelers in het veld stonden. "Alles was niet goed voor rust", aldus Donny van de Beek. "Het was veel te slap. Zij waren feller, maar de tweede helft pakten we het aardig op."

Ajax kwam duidelijk met andere bedoelingen uit de kleedkamer na de rust. Na drie minuten kopte Justin Kluivert de gelijkmaker achter keeper Boer. Dat gebeurde bij de tweede paal uit een fraaie voorzet van Hakim Ziyech.

Penalty Dolberg
Een paar minuten later schoot Ziyech zelf de bal maar net langs de paal. Ook inzetten van Dolberg en Neres konden maar net worden gered door Excelsior. Na 54 minuten spelen ging Ziyech over de knie in het zestienmetergebied, waarna Kasper Dolberg de penalty koelbloedig benutte.

Twee minuten later claimde Ajax opnieuw een penalty na hands van een van de Excelsior-spelers, maar Nijhuis wuifde dat weg. Excelsior was via Mike van Duinen nog wel gevaarlijk, maar zonder dat dat doelpunten opleverde.

Cassierra toegejuichd
Met nog ruim een kwartier te spelen mocht Mateo Cassierra zijn opwachting maken. Hij verving Kasper Dolberg. De topscorer van Jong Ajax is poplair bij de Ajax-fans en werd luid toegezongen. in dat laatste kwartier drong Excelsior nog aan en was op zoek naar de 2-2, maar die viel niet meer. In de slotminuten waren Cassierra en Ziyech nog dicht bij de 1-3, maar ook die ballen wilden er niet in.

Opstelling Ajax: Lamprou; Mazraoui, De Ligt, Tagliafico; Ziyech, Schöne, Matusiwa, Van de Beek (Ekkelenkamp/85); Huntelaar (Neres/38), Dolberg (Cassierra/72), Kluivert.

Opstelling Excelsior: Kristinsson; Karami, Mattheij, De Wijs, Fortes; Faik, Messaoud (Vermeulen/73), Koolwijk; Elbers, Van Duinen, Hadouir (Garcia/68)