Noord-Holland

Muziektolk bezorgt dove en slechthorende festivalgangers onvergetelijke Bevrijdingspop

6 mei 2018, 13.21 uur · Aangepast 6 mei 2018, 17.40 uur

Haarlem105

HAARLEM - HAARLEM Ook zo genoten van het optreden van DI-RECT op het Bevrijdingsfestival in Haarlem gisteren? Dat geldt ook voor een groep dove en slechthorende festivalgangers die met dank aan een muziektolk de teksten van de Haagse band woord voor woord meekregen.

"Ik heb al een aantal keer op een festival getolkt", zegt muziektolk Mirjam Stolk tegen NH's mediapartner Haarlem105. Stolk vindt dat werk 'hartstikke leuk'.

Lees ook: Musea gaan doven rondleidingen geven in gebarentaal

"Het is mijn werk, ik probeer het zo goed mogelijk te doen en heb er heel veel plezier in, maar eigenlijk moet je het aan hun vragen", zegt ze terwijl ze op een groep jongeren wijst die pal voor het podium staat. "Want ik doe het natuurlijk omdat zij mij gevraagd hebben."

'Genoten van optreden'
De slechthorende Jessica de Waard vindt het 'geweldig om te zien'. "We zijn fan van DI-RECT, en we hebben echt genoten van het optreden", vertelt ze. Maar hoe word je fan van een band als je doof of slechthorend bent, vraagt de Haarlem105-verslaggever zich af. 

Lees ook: Primeur in Noord-Holland: eed of belofte afleggen in gebarentaal

"Ik ben horend geboren, dus ik heb hun muziek leren kennen als ieder ander", legt ze uit. "Later ben ik slechthorend geworden en heb ik de muziektolk ontdekt."

Onbekend fenomeen 
Jessica heeft geluk, want zelfs onder doven en slechthorenden is de muziektolk nog een vrij onbekend fenomeen. "We zijn ermee bezig om de muziektolk meer bekendheid te geven, dat mensen weten dat het bestaat en dat het makkelijker wordt om mij in te zetten als je ergens naartoe wilt als je als dove of slechthorende. Deze zomer heb ik nog een paar festivals op het programma staan."

Ook Jessica strijdt voor meer bekendheid voor de muziektolk. "We zijn nu de actie 'Muziektolk hoort erbij' begonnen", vertelt ze. "Die kun je opzoeken op Facebook, en daar proberen we de wereld van doven en slechthorenden en de muziektolk wat meer te promoten." 

Bekijk hieronder hoe muziektolk Mirjam Stolk een nummer van DI-RECT vertolkt.