Ga naar Content

Kankerpatiënte heilig overtuigd van genezende werking wietolie

'T GOOI Als kankerpatiënt met uitgezaaide borstkanker werd Gerda opgegeven. Ze kwam enkel nog in aanmerking voor levensverlengende zorg. Door de bijwerkingen van de vele kuren had ze geen leven meer. Ze zocht naar alternatieven en begon wietolie te gebruiken. Sindsdien gaat het stukken beter. Wonder boven wonder zijn alle kankercellen verdwenen.

Gerda vertelt haar verhaal aan NH Nieuws omdat ze ervan overtuigd is dat wietolie haar genezen heeft. Ze vindt het belachelijk dat wietolie nog steeds verboden is in Nederland. "Wat ik zou willen is dat ik gewoon naar de huisarts kan met vraag of ik een flesje wiet mag", aldus Gerda. De reden van het verbod is volgens haar onbegrijpelijk. "Ik krijg wel allerlei troep met tal van bijwerkingen voorgeschreven. Maar een flesje wiet niet!"

Lees ook: Pleidooi voor legale wietteelt: "Wietolie is mijn medicijn" 

Gerda heeft geluk gehad dat ze Ferdinand leerde kennen. "Als je met wietolie begint heb je echt hulp nodig van mensen die er verstand van hebben en je de weg wijzen." Ferdinand is een keurige pensionado en helpt graag mensen waar het kan. "Ik doe het omdat heel veel mensen er baat bij hebben. Voor de een helpt het bij het slapen of diegene wordt er rustig van. Maar er zijn ook mensen die hierdoor van de kanker afkomen", vertelt Ferdinand aan NH Nieuws terwijl hij alcohol over een reageerbuis vol wiet schenkt.

Pseudoniem
De naam Ferdinand is een pseudoniem. Hij wil liever niet met zijn eigen naam in de publiciteit. "Ik heb liever geen politie over de vloer of een junk die komt snuffelen aan mijn plantjes", vertelt Ferdinand. "Het is echt belachelijk dat dit in Nederland illegaal is, alleen maar omdat er een beetje THC in zit."

Ferdinand destilleert met behulp van pure alcohol de wietolie uit de cannabisbladeren. Het is een tijdrovend proces dat alleen de moeite loont als je het met grote hoeveelheden doet. Voor een flesje van 10 milliliter wietolie heeft Ferdinand 20 gram wiet nodig. Maar ook nog 1 liter pure alcohol en veel geduld. Want de alcohol moet helemaal verdampen. Met een zo'n flesje kan Gerda weer twee maanden vooruit.

Veiligheid
Inmiddels heeft Gerda zo vaak gezien hoe Ferdinand het maakt dat ze het eventueel ook zelf zou kunnen. Maar voor mensen die nog onbekend zijn met wietolie is het anders. "Op de markt zijn veel oplichters actief die rotzooi verkopen. Daar laat je je leven niet van afhangen", vertelt Gerda. Wietolie zonder THC is wel vrij verkrijgbaar. Alleen werkt deze niet afdoende.

Lees ook: Nog weinig duidelijkheid rond proef met legale wietteelt

Wietolie met THC is verboden omdat je er 'high' van kan worden. Maar dat is volgens Gerda helemaal niet de bedoeling. "Ik neem voor het slapen een druppeltje. Daar merk ik niets van. En als je een beetje draaierig wordt, neem je de volgende keer gewoon een druppeltje minder."

Bijwerkingen
De bijwerkingen van wietolie vallen in het niet bij de bijwerkingen die Gerda van de andere medicijnen kreeg. Nadat ze was uitbehandeld, kwam ze alleen nog maar in aanmerking voor palliatieve zorg, zeg maar een levensverlengende therapie. Deze bestond uit een chemokuur aangevuld met immunokuren. "Mijn lichaam trok dat niet en ik besloot om ermee te stoppen. Toen ben ik begonnen met wietolie. Sindsdien heb ik de kwaliteit van leven terug", vertelt Gerda.

Maar er was meer. Tegen alle verwachtingen in bleek dat alle kankercellen uit haar lichaam zijn verdwenen. "In mijn lever, borst en lymfen is helemaal niets meer te zien. Alles is weg", vertelt ze opgewekt. Gerda is ervan overtuigd dat haar genezing te maken heeft met het gebruik van cannabisolie. "Maar ik kan niets garanderen. Bij de één werkt het en bij de ander niet. Maar ik wil wel tegen iedere kankerpatiënt zeggen: 'Probeer het, geef het een kans'."