Ga naar Content

Geschiedenis Joodse Weespers vereeuwigd met naamplaat

WEESP Nabestaanden in Weesp onthulden vandaag een plaat met daarop de namen van 79 oorlogslachtoffers. "Indrukwekkend, emotioneel en vooral belangrijk", aldus nabestaande Roy Wonder Cohen.

De lijst met 59 Weespers van Joodse afkomst en 20 Weespers van niet-Joodse afkomst werd de afgelopen maanden samengesteld door de Stichting Nationale Herdenkingen Weesp, enkele experts en de gemeente. Op de stalen naamplaat staan ook de leeftijden van de slachtoffers en de plaats waar ze zijn overleden, vaak concentratiekampen zoals Auschwitz en Sobibor. 

"Er is sinds de Tweede Wereldoorlog niets meer over van de Joodse gemeenschap in Weesp", vertelt de Joodse Roy Wonder Cohen. "Daarom is het zo belangrijk dat deze plek hier nu is. Om de mensen te laten zien wat hier was."

Geschiedenis
Geschiedenisliefhebber Dick van Zomeren verdiepte zich in verhalen van de Joden in Weesp. Vrijwel de gehele gemeenschap werd er weggevaagd in de Tweede Wereldoorlog. Ook uit de herinneringen van stadsbewoners waren ze verdwenen. Daar bracht Dick van Zomeren verandering in toen hij in 1983 zijn boek publiceerde over de Joden in zijn stad: 'Ze waren gewoon ineens weg'.  

Een van die verhalen is die van de familie van Roy Wonder Cohen. Zijn familieleden werd naar Polen gedeporteerd en daar vermoord. "Het verhaal dat ik ken is dat ze allemaal op een avond weg werden gehaald. Enkele mensen wisten te ontkomen, onder wie mijn oma."

Films
Hans Quatfass maakte films over vier Weespse oorlogsverhalen. Na de officiële herdenking vanavond zullen deze in première gaan. U kunt ze dan ook via onze website bekijken. 


Foto: NH