Ga naar Content

Mislukte sabotageactie komt Albert Bakker tijdens de oorlog duur te staan

WEESP Albert Bakker uit Weesp behoort tijdens de Tweede Wereldoorlog tot een verzetsgroep in Amsterdam. Zijn groep krijgt de opdracht om wegen en treinen te saboteren, zodat de Duitsers hun leger moeilijk kunnen verplaatsen. Dit doen ze op een avond in december bij de belangrijke spoorlijn in Weesp.

De groep gaat vanuit Nederhorst den Berg op de fiets naar het spoor en brengt het springstof aan. De locomotief van de goederentrein ontspoort. Albert en de verzetsstrijders gaan er snel vandoor, alleen worden ze gezien door een auto met Duitse en Nederlandse politie.

Albert kan niet vluchten
De groep loopt achter een boerderij langs en probeert via een sloot en het riet te ontsnappen. Het lukt iedereen, behalve Albert. Hij is achterop geraakt. Albert verstopt zich op het erf van de boerderij, maar de politie vindt hem. Als hij bekent dat hij achter de sabotage op het spoor zit, wordt hij doodgeschoten door de Nederlandse SD-rechercheur Maarten Kuiper. 

Nooit meer onopgemerkt
Vandaag is er in Weesp een naamplaat onthuld waarop alle namen van de slachtoffers uit Weesp uit de Tweede Wereldoorlog worden vermeld. De plaat wordt toegevoegd aan het Monument aan de Ossenmarkt in Weesp.

Kijk hierboven naar een documentaire over Albert, gemaakt in opdracht van de Stichting Nationale Herdenkingen Weesp.

Foto: