Ga naar Content

Verzetsstrijder Kor Bonte overleefde de oorlog niet

WEESP Kor Bonte is 19 en woont nog bij zijn ouders aan de Beatrixlaan als hij tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt opgeroepen om te gaan werken in Osnabruck. Kor heeft geluk en komt daar op kantoor terecht. Als hij met verlof gaat besluit hij niet terug te keren naar Duitsland, begin 1944 duikt hij onder.

Eerst komt hij in Muiden terecht en daarna in Amsterdam. Hij sluit zich aan bij het verzet, maar het gaat al snel mis. In de herfst wordt hij opgepakt met 28 andere verzetstrijders.

Aanslag komt hem duur te staan
In zijn cel hoort hij niets van wat er gebeurt in de stad. Ook niet dat een verzetsgroep op een avond de beruchte SD-officier Herbert Oelschläger probeert te kidnappen en uiteindelijk vermoorden. Kor wordt de volgende dag, samen met de 28 anderen, uit zijn cel gehaald. Ze worden naar de plek van de moord gebracht en daar één voor één geëxecuteerd. 

Nooit meer onopgemerkt
Vandaag is er in Weesp een naamplaat onthuld waarop alle namen van de slachtoffers uit Weesp uit de Tweede Wereldoorlog worden vermeld. De plaat wordt toegevoegd aan het Monument aan de Ossenmarkt in Weesp.

Kijk hierboven naar een documentaire over Kor, gemaakt in opdracht van de Stichting Nationale Herdenkingen Weesp.

Foto: