Ga naar Content

Nooit meer onopgemerkt: de Joodse Emma Wonder-Menko

WEESP De Joodse Emma Wonder-Menko heeft een goedlopende modemagazijn aan de Nieuwstraat in Weesp. Samen met haar man en kinderen Kaatje en Japie wonen ze boven de winkel. Tot 29 april 1942. Alle Joodse Weespers worden opgeroepen naar Amsterdam te verhuizen, ze verdwijnen bijna onopgemerkt uit het dorp.

Emma en haar gezin komen te wonen bij een familie in de Rapenburgerstraat. Maar niet voor lang. Emma krijgt een oproep dat zij zich met haar gezin moet melden bij de Schouwburg in Amsterdam. Dan denken ze nog dat ze moeten werken in Duitsland. Ze worden uiteindelijk met de trein via Kamp Wersterbork naar Sobibor gedeporteerd. Het gezin sterft op 2 april 1943, waarschijnlijk een uur nadat de trein aankwam in Sobibor.

Nooit meer onopgemerkt
Dick van Zomeren speurt al jaren naar Joodse Weespers die op 29 april 1942 verdwenen uit het dorp. Van de 68 Joodse inwoners zijn er 59 tijdens de oorlog vermoord. Vandaag is er in het dorp een Naamplaat onthuld waarop alle namen van de slachtoffers uit Weesp uit de Tweede Wereldoorlog worden vermeld. De plaat wordt toegevogegd aan het Monument aan de Ossenmarkt in Weesp.

Kijk hierboven naar een documentaire over Emma, gemaakt in opdracht van de Stichting Nationale Herdenkingen Weesp. 

Foto: