Ga naar Content

Actiegroep plaatst illegaal kunstwerk in duinen Wijk aan Zee tegen komst landingsbaan

WIJK AAN ZEE In Wijk aan Zee is ophef ontstaan over een kunstwerk dat illegaal in de duinen is neergezet. In de duinen langs de strandopgang troffen wandelaars vanochtend een lange ijzeren paal aan met daarop een ijzeren vuist die een visgraat vasthoudt. Het gaat om een protestactie tegen de plannen om een vliegveld aan te leggen voor de kust.

De actie is opgeëist door de Wijk aan Zeese actiegroep WazRaRa. In een brief aan de media laat zij weten dat dit het begin is 'van nieuwe en felle acties waarmee we het kustgebied en het dorp Wijk aan Zee willen beschermen'.

IJzeren vuist
De ijzeren vuist was in de jaren negentig het symbool van het verzet in Wijk aan Zee tegen de plannen die destijds volgens de bewoners de kust bedreigden. Ook toen werd er gesproken over een landingsbaan in zee en waren er plannen om twee kolengestookte energiecentrales op het strand te bouwen. Dit alles ging niet door omdat de Wijk aan Zeeërs in opstand kwamen.

Lees ook: Plannenmakers prijzen landingsbaan in zee aan: "Wonen aan een baai met duinen"

Het kunstwerk is vermoedelijk vannacht langs de strandopgang bij Hotel Sonnevanck neergezet en zou gemaakt zijn door de gerenommeerde kunstenaar Gerard van Schie, een van de voormannen van de acties van destijds. Het is niet zeker of de paal met medewerking van de kunstenaar is geplaatst, want Van Schie is niet bereikbaar voor commentaar. "Het is serieus aangepakt, want er is een diepe kuil gegraven waarin beton is gegoten", aldus een omstander die vanochtend het kunstwerk aantrof. "Dit krijgen ze niet zomaar weg."