Start van hoofdcontent

HAARLEM

nl

Vriendin baas motorclub: Hells Angels zijn stelletje randdebielen en kunnen me gestolen worden

3 mei 2018, 16.45 uur · Foto: ANP

HAARLEM Het Openbaar Ministerie (OM) ziet Sylvana P. als de 'first lady' van de Hells Angels in Haarlem en wil haar 3,5 jaar gevangen zetten. Zelf ziet ze haar rol heel anders. Ze is een buitenstaander die geen enkele sympathie voor de motorclub heeft.

'Vieze stinkende strontboeren' en 'een stelletje randdebielen' heeft ze leden tijdens afgetapte telefoongesprekken genoemd. Voor de rechtbank was ze vandaag in tranen. "Ik ben heel erg geschrokken van de strafeis. Ik heb ook een dochtertje thuis die al in vader in de gevangenis heeft. Dat maakt het voor mij erg pittig." 

Volgens de officieren van Justitie, die een zaak voeren tegen alle Haarlemse Hell's Angels als criminele organisatie, gaf de 34-jarige Sylvana criminele boodschappen door van haar partner, Hells Angels-president Lysander de R., vanuit de gevangenis naar andere leden van de motorclub. Zij wordt daarom verdacht van het medeplegen van twee branden in Hoogwoud, bij sporthal De Weyver en het deel uitmaken van een criminele organisatie.

Al jaar niet gezien
Maar volgens haar advocaat Remco Kint is dit niet het geval. Zo kwam zij zelden in het clubhuis en sprak ze de leden amper. Toen Lysander in het dossier zag dat zijn partner een celstraf boven het hoofd hangt vanwege de gesprekken die zij hadden in de gevangenis, heeft hij haar verboden nog te komen. De twee ouders van een jonge dochter hebben elkaar daardoor al meer dan een jaar niet gezien.

Kint zegt dat het OM geen bewijzen heeft en hele scenario's heeft bedacht op grond van uitsluitend anonieme tips van informanten. Verklaringen van politie-informanten mogen niet uitsluitend als bewijs worden gebruikt. "Er zijn te veel suggestieve aannames en het schort aan bewijs", aldus de advocaat.

Vrouwen mogen geen lid worden
Hij bepleit ook dat Sylvana P. nooit achter tralies mag komen omdat ze zou hebben bijgedragen aan een criminele organisatie. Dat mag volgens jurisprudentie van de Hoge Raad alleen wanneer een verdachte lid is van zo'n club. Vrouwen kunnen geen lid worden van de Hells Angels. 

Het beeld van een soort vice-president van de Haarlemse Hells Angels past niet bij Sylvana P., bepleit Kint. Zij is een buitenstaander die geen enkele sympathie voor de Hells Angels kan opbrengen. Zo heeft zij een zware hernia en heeft zij bijvoorbeeld nog nooit bij haar man achter op de motor gezeten. Ook heeft ze een oprechte hekel aan de motorclub van haar man. De Hells Angels kunnen haar gestolen worden. "Zij is een zorgzame vrouw die heeft moeten dealen met een complexe, pittige man."

Smeren en lijmen
Sylvana P. zat in een lastige positie omdat ze lange tijd de enige was die Lysander de R. kon spreken in de gevangenis. Maar ze had niets met eventuele strafbare feiten van de motorclub te maken gehad. "Als het aan haar ligt, hoort ze nooit meer van de club."

Op alle fronten vroeg advocaat Kint om vrijspraak. "Er zijn teveel ontbrekende schakels in de bewijsvoering. De informatie van informanten wordt gebruikt als smeerolie om de bewijsvoering aan elkaar te smeren en te lijmen." 

Op 18 juli hoort Sylvana P. met haar negen medeverdachten de uitspraak.