Ga naar Content

Reportage: Ouderenzorg als missie voor ondernemer Anna Paulowna

ANNA PAULOWNA Zorgondernemer Jennifer Hofmeijer is begonnen aan een nieuw project. Bij het station Anna Paulowna is de bouw begonnen van het Polder Hofje waar mensen straks zelfstandig kunnen wonen, maar wel alle zorghulp bij de hand hebben. Hofmeijer werkt al jaren in de zorg, kwam in het verleden zaken tegen die haar tegenstonden en besloot dat het anders moest.

"Ik ben vanaf mijn 17e in de zorg. In het ziekenhuis, op de intensive care, hartbewaking en kwam toen op de ambulance terecht", vertelt Hofmeijer in de Polder Résidence in Breezand waar kwetsbare ouderen, vooral met dementie, worden verzorgd. Ze begon dat huis in 2011 na jaren van voorbereiding. "Het is kleinschalig wonen. Hiernaast staat inmiddels ook nog de Polder Hoeve waar negen mensen worden verzorgd. In totaal hebben we 22 bewoners."

Schrijnende zaken
De tijd op de ambulance was voor haar aanleiding om voor haar zelf te beginnen. "Je komt dan bij mensen thuis en ziet dan soms schrijnende zaken. Ook in de reguliere zorg, al moet ik zeggen dat het al een stuk verbeterd is. Nu hebben mensen eigen kamers. Maar het welzijn schiet tekort. Als je niks met deze mensen doet, als ik ze 's morgen aan de ontbijttafel neerzet, dan gebeurt er niks."

Het moest dus anders: geen geld naar overhead of management, maar direct naar de vloer. Volgens Hofmeijer hebben de bewoners prikkels nodig en het personeel moet ruimte hebben om die te geven. "We gaan de wereld in", vertelt ze lachend. "We hebben vier busjes waar we mee op pad gaan. We gaan bijvoorbeeld naar het strand. Als je dan de wind in de haren hebt, dan komen vanzelf de verhalen los en dan zie je gewoon dat mensen genieten."

Energie
Tineke Wijnker werkt al een paar jaar bij Hofmeijer en vindt haar een inspiratiebron: "Ik ken geen één vrouw die zo veel energie heeft en zo weinig slaap nodig heeft", lacht ze. "Ik weet dat er genoeg geld is voor de zorg en ik weet dat het hier naar de vloer gaat. Doordat we hier met veel mensen zijn, kunnen we veel dingen ondernemen en de mensen gelukkig maken."

Natuurlijk hangt er wel een prijskaartje aan de kleinschalige woonvorm, alhoewel met de lastige rekensommen rond vergoedingen en teruggave van de belasting het lastig is een precieze prijs aan te geven."Ik vind dat alle zorg goed moet zijn, ook in reguliere huizen. En ik ben heel blij dat ik zie dat de zorg in Nederland verbetert. Maar als je hard gewerkt hebt of je hebt het geld gewoon, dan vind ik ook dat er verschil in mag zijn."

Inspiratie
Haar nieuwe project in Anna Paulowna begint nu echt vorm te krijgen. De bouw van het Polder Hofje is begonnen. "Heel cool", vertelt ze. "Er komt een Vereniging van Eigenaren waar mensen het onderhoud inkopen, maar ook de zorg. Het worden mooie woningen, maar wel met alle voorzieningen die je nodig hebt." Voor de inspiratie gingen Hofmeijer en haar team naar onder meer Alkmaar en Amsterdam om de hofjes van vroeger te bekijken.

De eerste woningen zijn al verkocht. "We hebben 54 jaar in hetzelfde huis in het buitengebied gewoond", vertelt mevrouw Rol, één van de kopers. "Maar hier heb je meer sociale contacten en meer zorg. Dat is heel belangrijk." Zij en haar man hopen volgend jaar te kunnen verhuizen.

Foto: NH/ Matthijs Gemmink