Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Sofie (8) hangt aan slagboom en schiet "als een malle de lucht in"

3 mei 2018, 11.26 uur · Aangepast 3 mei 2018, 14.02 uur · Foto: Dumpert.nl

SPAARNDAM De 8-jarige Sofie uit Spaarndam heeft gistermiddag angstige momenten beleefd. Ze ging voor de grap eventjes aan de slagboom van de brug bij de Spaarndammerdijk hangen, toen het gevaarte plotseling hard omhoog ging.

Voordat Sofie het wist, hing ze op zo'n acht meter hoogte, bungelend aan de slagboom. Dat zegt Marcel, die met zijn dochter Noa en haar twee vriendinnetjes Sofie en Step op weg was om een ijsje te kopen.

"De meiden waren een beetje aan het klooien met z'n drieën", vertelt hij telefonisch aan NH Nieuws. "Ze wilden er aan gaan hangen en ik zei nog een paar keer 'niet doen, niet hangen, stoppen daarmee, kappen!' Ze zeiden nog dat ze er niet aan gingen hangen, maar toen schoot de kleinste als een malle de lucht in."

Plakhanden
Binnen twee seconden hing Sofie ineens hoog boven de grond, gaat Marcel verder. Zijn dochter Noa roept dan op de achtergrond: "Ze kon niet loslaten, omdat ze plakhanden had." Marcel weer: "Gelukkig klimt Sofie elke week bij de klimmuur in Haarlem. Daarom is ze heel sterk in haar handen. Dat is misschien wel haar redding geweest. Nou ja, redding. Samen met een voorbijganger stond ik precies onder Sofie op de grond. We hadden haar zo kunnen opvangen."

Lees ook: Ophef over 'geheime' code van tijdelijke slagboom op dijk Jisp

Hij schat in dat het meisje wel een minuut lang in de lucht heeft gehangen, voordat de slagboom naar beneden kwam. Volgens Sofies moeder Kate kwam dat moment precies op tijd. "Ze kon echt niet meer. Het had niet langer moeten duren, vertelde ze me."

Slecht geslapen
Het is gelukkig goed afgelopen, maar haar dochter heeft vannacht nauwelijks geslapen. Kate wil andere jongeren dan ook waarschuwen en op het hart drukken nooit 'voor de gein' aan zo'n slagboom te gaan hangen. "Dat vind ik belangrijk om te zeggen. Het is echt gevaarlijk."

Marcel, die de meiden gisteren onder zijn hoede had, is ook flink geschrokken. Achteraf kan hij er ook een beetje om lachen: "Maar ja, het had ook anders kunnen aflopen."