Ga naar Content
Noord-Holland

Autoluw Amsterdam: meer ruimte voor fietsers, voetgangers en trams

3 mei 2018, 09.14 uur · Aangepast 3 mei 2018, 16.12 uur
Door: · Foto: Shutterstock

AMSTERDAM (AT5) De gemeente Amsterdam wil delen van het centrum van de stad en wijken daaromheen zoveel mogelijk autoluw maken en meer ruimte creëren voor fietsers, voetgangers en trams. Daarvoor zijn er nieuwe maatregelen nodig om de drukte bij knelpunten te laten afnemen, schrijft het college van burgemeester en wethouders.

De gemeente heeft in 2016 een grootschalig kentekenonderzoek gedaan. In het gebied rond de Nassaukade en Stadhouderskade zijn in twee weken tijd de bewegingen van meer dan 40 miljoen voertuigen in kaart gebracht.

Daaruit blijkt dat 40 tot 60 procent van het autoverkeer in de wijken rond de Stadhouderskade en de Nassaukade geen bestemmingsverkeer is voor die wijken. Amsterdam wil dat verkeer zoveel mogelijk over de hoofdwegen rond de wijken leiden. Zo komt er meer ruimte voor fietsers, voetgangers en OV.

Autoluwe buurten
De stad wordt opgedeeld in zes autoluwe buurten: Centrum, Westerpark, Oud West, Museumkwartier, Pijp en Plantage. Het is de bedoeling dat doorgaand verkeer in die wijken wordt geweerd. Er zullen maatregelen worden genomen zoals eenrichtingsverkeer en 30 kilometer-zones.

Verkeer dat niet per se door de wijken moet, kan gebruikmaken van de hoofdwegen om die wijken heen, zoals de s100. Maar de gemeente ziet ook dat veel verkeer juist de routes door de wijken neemt om de overvolle hoofdwegen te ontwijken. Op de hoofdwegen zal dus extra capaciteit moeten komen.

Lees ook: Kans op paniek door drukte in Amsterdam

Volgens het kentekenonderzoek zijn er op hoofdwegen als de Overtoom (s106) en de Stadhouderskade (s100) maar liefst zeven knelpunten gemeten. Hier zijn maatregelen nodig zoals het verwijderen of aanpassen van verkeerslichten. Muntplein wordt in de brief van het college vaak genoemd als succesvol voorbeeld.

Heffing
Een andere maatregel om verkeer op bepaalde knelpunten te weren is het rekenen van een financiële heffing. Maar, zegt het college ook, dat is een methode die nog ontwikkeld moet worden en dat heeft een lange voorbereiding nodig. Binnen het regeerakkoord is daar wel ruimte voor gegeven. 

Dit zijn slechts voorstellen, concrete plannen heeft het college nog niet. De grootste partij op dit moment, GroenLinks, is een groot voorstander van een autoluwe stad. In hun campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen had de partij zelfs een autovrije stad als belangrijk speerpunt.