Noord-Holland

De Peiling: Rechter beslist over lawaaiprotest tijdens Nationale Dodenherdenking

3 mei 2018, 11.57 uur · Aangepast 3 mei 2018, 17.39 uur

- Een dag voor Dodenherdenking buigt de rechter zich vanmiddag over een lawaaidemonstratie precies tijdens de twee minuten stilte. Hoe zou jij oordelen als rechter?

De activisten die de stilte tijdens de Nationale Herdenking op de Dam morgen met een lawaaidemonstratie willen verstoren, hebben een rechtszaak aangespannen om dat mogelijk te maken.

 

Lees ook: Burgemeester Van Aartsen over 'lawaaidemonstratie': "Verstoren van 4 mei herdenking is strafbaar"

De groep eist dat het verbod van tafel gaat dat waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen heeft afgekondigd tegen de betoging op de Dam. Van Aartsen legde al uit dat hij de dodenherdenking op 4 mei als "een heilig moment" beschouwt. "Dat verstoren is onacceptabel en respectloos en bovendien strafbaar", zei hij. Het Nationaal Comité 4 en 5 Mei deelt die mening.

Wat herdenken we?
Tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam herdenken we volgens het 4 en 5 mei comité niet meer alleen de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar alle Nederlanders die zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Indonesië
De actievoerders willen met hun lawaaidemonstratie protesteren omdat tijdens de Nationale Dodenherdeking nu ook de Nederlandse soldaten worden herdacht die tijdens de politionele acties in Indonesië werden ingezet. Er kwamen toen 5000 Nederlandse militairen om en 150.000 Indonesiërs. "Daarmee herdenkt Nederland oorlogsmisdadigers", vindt de actiegroep Geen 4 Mei Voor Mij.

Wat vind jij?
Als jij rechter was en moest oordelen in deze zaak. Zou je de lawaaidemonstratie tijdens Dodenherdenking dan verbieden of niet?

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18:00 en 19:00 uur. Bel 088-850.51.52 als je mee wilt praten.  De meeste reacties op De Peiling staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar depeiling@nhnieuws.nl