Start van hoofdcontent

ALKMAAR

nl

Alkmaarse bunker open als oorlogsmuseum: "Ook voor bunkerfielen"

4 mei 2018, 08.27 uur · Aangepast 4 mei 2018, 10.00 uur

ALKMAAR Na maanden klussen is het dit weekeinde zover: Alkmaar krijgt haar eigen oorlogsmuseum. Bunker R616 in de Alkmaarder Hout is van binnen omgetoverd tot museum over de Tweede Wereldoorlog en als plek voor 'bunkerfielen'.

De voormalige telefoonbunker in Alkmaar heeft na 75 jaar een nieuwe bestemming als museum. De nazi's bouwden de bunker in 1943 als knooppunt voor telefonie. De lijnen vanuit de Atlantikwall van Den Helder tot en met Schoorl kwamen er binnen en werden doorgeprikt richting Haarlem en Amsterdam. 

Jarenlang stond de verscholen bunker tegenover het ziekenhuis te verloederen. Totdat de Stichting Alkmaar '40-'45 toestemming kreeg van de gemeente om de bunker te exploiteren. Het resultaat is een klein museumpje, de bunker is slechts 20m2 groot, met een beknopt overzicht van de oorlog.

Lees ook: Alkmaarse bunker wordt oorlogsmuseum: "Het was een nepwoonhuis met een bunker van binnen"

"Naast het Regionaal Archief zijn wij de enige in Alkmaar die de Tweede Wereldoorlog onder de aandacht brengen van de Alkmaarse bevolking", vertelt Henk Posthumus van de stichting trots. "We proberen in een notendop de historie te vertellen van de oorlog in Nederland en Alkmaar, maar ook het verhaal van de bunker zelf."

"Er zijn natuurlijk een heleboel mensen die 'bunkerfielen' zijn", glimlacht Posthumus. Een wisselende tentoonstelling in het voormalige slaapvertrek vertelt het algemene oorlogsverhaal. In een nieuw ontsloten gang hangen foto's, tekeningen en plattegronden die over Alkmaar in oorlogstijd en de bunker vertellen.

Metselaar
De binnenkant van de bunker is nu zo goed als af. De stichting is nog altijd op zoek naar een of meerdere metselaars die bereid zijn de buitenkant van de bunker weer het oorspronkelijke aangezicht van 'woonhuis' te geven. Daarnaast zijn WOII-attributen om de collectie uit te breiden zeer welkom, evenals sponsoren.

Zaterdag 5 mei gaat om 10 uur de bunker voor het eerst open voor publiek. Meer informatie over het bunkermuseum is te vinden op de website.