Ga naar Content
Noord-Holland

Politici boos over negeren burgemeester Hoes bij stroomstoring Schiphol

2 mei 2018, 16.33 uur · Aangepast 8 mei 2018, 15.45 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

SCHIPHOL Lokale politici zijn boos over het passeren van burgemeester Onno Hoes tijdens de grote stroomstoring afgelopen weekend op Schiphol. Hoewel de burgemeester het laatste woord zou moeten hebben in dat soort zaken, namen de luchthaven en de marechaussee die beslissing op eigen houtje.

De fracties van Forza! en Onafhankelijk Liberaal Haarlemmermeer (OLH) hebben het college van B en W schriftelijke vragen gesteld over het negeren van de burgemeester bij de grote stroomstoring op Schiphol. Dat meldt mediapartner HC Nieuws. Beide partijen willen weten hoe het kan dat er belangrijke beslissingen zijn genomen zonder de burgemeester.

Chaos door stroomstoring
Door de chaos die ontstond op de luchthaven tijdens de stroomstoring, besloten Schiphol en de Koninklijke Marechaussee (KMAR) de toegang naar de luchthaven geheel af te sluiten. De afritten naar de luchthaven gingen dicht en het treinverkeer werd stilgelegd. Veel toegangswegen naar het vliegveld waren overvol. Dit leidde tot gevaarlijke situaties, omdat mensen op de vluchtstrook werden afgezet en lopend naar Schiphol gingen. 

De burgemeester van Haarlemmermeer is de eerst verantwoordelijke als er op Schiphol sprake is van een crisis. Diverse media meldden echter deze week dat Onno Hoes niet betrokken is geweest bij het crisisoverleg. De gemeente is pas achteraf ingelicht.

Lees ook: Schiphol laat onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar stroomstoring

Forza! en Onafhankelijk Liberaal vinden dat niet kunnen. Hun fractievoorzitters Paul Meijer en Kees van der Linden hebben het college in spoedvragen om opheldering gevraagd.

Vrijdag 4 mei wordt er door de betrokken partijen samen geëvalueerd. Dit is een standaardprocedure bij dergelijke situaties. Veiligheidsregio Kennemerland en gemeente Haarlemmermeer verwachten niet dat er direct conclusies worden getrokken.