Ga naar Content
Noord-Holland

Wethouder 'jokt' over trafostation Rijsenhout: "We staan open voor andere opties"

2 mei 2018, 16.41 uur · Aangepast 2 mei 2018, 18.11 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

RIJSENHOUT Bewoners van Rijsenhout en stroombedrijven TenneT en Liander zijn niet te spreken over het optreden van wethouder Elzakalai van vorige week. Zij zetten grote vraagtekens bij zijn uitspraken over de ontwikkelingen rondom het transformatorstation dat bij Rijsenhout gaat worden gebouwd.

Vorige week verscheen wethouder Elzakalai voor de camera als reactie op een e-mail van TenneT en Liander. In die e-mail, die de gemeente niet openbaar wil maken, zou staan dat de energieleverancier voor locatie 2A (de locatie die het dichtst bij Rijsenhout ligt) wil gaan, en de voorbereidingen in werk gaat stellen. De wethouder zei dit een 'onbegrijpelijke stap en een onbegrijpelijke keuze' te vinden. "Het dorp is geen voorstander van die locatie, de gemeenteraad ook niet, waarom zou ik een voorstander zijn?", aldus Elzakalai. 

Volgens TenneT en Liander is er absoluut geen sprake van een al genomen beslissing en is juist de gemeente nu aan zet. De energieleverancier zegt dan ook onaangenaam te zijn verrast door het interview van de wethouder. "We vinden het niet prettig dat de wethouder zegt dat wij niet luisteren naar de burger. Dat doen we juist wel", zegt woordvoerder Eefje van Gorp van TenneT.

Te duur
De energieleveranciers zeggen helemaal niet per se voor die locatie (2A, dicht bij Rijsenhout) te willen gaan. Ze zeggen gevoelig te zijn voor het argument dat er voor locatie 2B een groter draagvlak vanuit het dorp Rijsenhout is. Ook locatie 2B, die verder van Rijsenhout vandaan ligt, is een goede optie, maar deze verkoopt de gemeente voor een te hoge prijs. "Dat betekent dat dit ook weer wordt doorberekend aan de burgers, en dat is niet de bedoeling", aldus Van Gorp. 

Volgens de gemeente valt een grondprijs niet zomaar te verlagen. "Dit heeft te maken met een precendentwerking en vermijden van 'staatssteun'", aldus een woordvoerder van de gemeente Haarlemmermeer. TenneT en Liander stellen voor om gezamenlijk een zogenaamde drie-deskundigen taxatie te laten uitvoeren rondom het waardeverschil tussen locatie 2A en 2B. De gemeente zegt open te staan voor een gesprek met de netbeheerders en is blij te horen dat TenneT en Liander locatie 2B serieuws ter overweging nemen. 

Lees ook: Grote zorgen over komst transformatorstation: "Er wordt een spel met ons gespeeld"

De waarheid
Bewoners vinden dat het tijd wordt dat wethouder Elzakalai de waarheid gaat spreken. "Er klopt van alles niet. De wethouder jokt. Waarom is de prijs van de locatie dicht bij het dorp zo veel goedkoper? Onverklaarbaar voor ons. Wat zit hier achter?", aldus een boze bewoner.  

Daarentegen zijn de Rijsenhouters juist wél te spreken over het contact met Tennet en Liander. "We zijn uiteraard niet blij met hun voorkeurslocatie dicht bij het dorp, maar we zien dat zij wél naar ons luisteren. De netbeheerders staan open voor een oplossing. De bal ligt bij de wethouder."

Lees ook: Rijsenhout in actie tegen gigantisch transformatorstation: "Dorp niet meer leefbaar"

Een jaar geleden startten de Rijsenhouters met acties tegen de komst van het transformatorstation bij hun dorp. De bewoners begrijpen dat er stroom moet komen voor nieuwe datacenters, maar willen dit niet aan de rand van hun dorp.