Ga naar Content

Purmerend en Almere koploper aardgasvrij bouwen

2 mei 2018, 13.04 uur · Aangepast 2 mei 2018, 13.57 uur
Door: · Foto: Stadsverwarming Purmerend

PURMEREND Almere en Purmerend zijn de koplopers wat betreft aardgasvrij bouwen. Die twee gemeenten leverden het afgelopen jaar bijna 100 procent van de nieuwbouwwoningen aardgas vrij op.

Dat blijkt uit een enquête in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken onder de Nederlandse gemeenten. Zo'n 212, iets meer dan de helft, van de gemeenten deed mee aan het onderzoek. 

Alternatieve warmtevoorziening
Sommige gemeenten, zoals Purmerend en Almere, leverden het afgelopen jaar bijna 100 procent van de nieuwbouw aardgasloos op. Daar werden de woningen voornamelijk met stadsverwarming opgeleverd. Bijna alle gemeenten, die reageerden op de enquête, geven aan dat ze meer woningen willen met een alternatieve warmtevoorziening. Zoals een warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet. Iets meer dan 40 procent van de gemeenten gaf aan het afgelopen jaar geen aardgasloze woningen te hebben gebouwd.

Noord-Holland uitzondering
Op dit moment wordt door gemeenten slechts in beperkte mate bijgehouden of een nieuwbouwplan zonder aansluiting op aardgas wordt gerealiseerd. De provincie Noord-Holland vormt hierop een uitzondering. Deze provincie komt waarschijnlijk eind 2018 met een overzicht van aardgasloze nieuwbouw, als onderdeel van de monitor Woningcapaciteit.