Ga naar Content
Noord-Holland

Leveranciers lachgaspatronen bereid om mee te werken aan rem op verkoop

2 mei 2018, 08.43 uur · Aangepast 2 mei 2018, 09.07 uur
Door: · Foto: ANP

NOORD-HOLLAND Leverancies van lachgaspatronen willen meewerken om de verkoop aan minderjarigen aan banden te leggen. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) en staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) stellen dat bedrijven die lachgas verkopen "duidelijke bereidheid" tonen.

De bewindslieden voeren sinds begin dit jaar gesprekken met deze bedrijven, zo meldt De Telegraaf. Jongeren kopen het gas steeds vaker, om ballonnen mee te vullen en het gas voor een korte kick te inhaleren.

Lees ook: Een derde van de Amsterdamse jongeren aan het lachgas

Bij winkels als Sligro en Blokker zijn de patronen eenvoudig verkrijgbaar. Ze liggen bij de kookproducten, aangezien ze ook gebruikt kunnen worden voor slagroomspuiten.

Leeftijdsgrenzen
Bruins en Blokhuis willen oneigenlijk gebruik tegengaan door leeftijdsgrenzen in te stellen en een maximum in te voeren voor het aantal patronen dat per keer verkocht mag worden. Overleg hierover verloopt soepel, laat Blokhuis weten. "Er wordt medeverantwoordelijkheid gevoeld."

Lees ook: Bol.com gestopt met verkoop lachgaspatronen

Webwinkel Bol.com is zelf al enige tijd definitief gestopt met de verkoop van lachgaspatronen, zo bevestigde een woordvoerder eerder aan NH Nieuws. Het bedrijf noemde het "onverantwoord" om de patronen nog te verkopen.

Lees ook: Revalidatie-arts: "Gebruik lachgas kan zorgen voor verlamming"

Hoewel lachgas aanvankelijk nog een onschuldige reputatie had, wordt er namelijk steeds meer gewaarschuwd voor de negatieve gevolgen. "We zien een toename van mensen die neurologische schade, een dwarslaesie, hebben van lachgas", aldus revalidatie-arts Christof Smit.