Start van hoofdcontent

ALKMAAR

nl

Weergoden steken stokje voor 'hemels ontbijt' op dak Alkmaarse Grote Kerk

1 mei 2018, 22.51 uur

ALKMAAR Het was de bedoeling dat de 'Klim naar de Hemel' - het uitzichtplatform op de Grote of Sint-Laurenskerk in Alkmaar - vanochtend om acht uur zou worden geopend met een ontbijtje 'in de hemel'. Maar de weergoden gooiden roet in het eten: de windvlagen op het uitkijkpunt waren zo hevig, dat noodgedwongen werd uitgeweken naar het interieur van de kerk.

Omdat de wind rond 11.00 uur ging liggen, kon de publieksopening wel doorgaan, schrijft Alkmaar Centraal. De eerste bezoekers - die van te voren een kaartje hadden gekocht voor hun hemelse bezoek - deinsden naar eigen zeggen niet terug 'voor een beetje wind'. 

Lees ook: Unieke kans in Alkmaar: klim naar het dak van de Grote Kerk

"Ik vind het wel een beetje eng hoor", zegt een vrouw vlak voordat ze aan de tweehonderd treden tellende klim begint. "Maar een geweldige kans." Ze verheugt zich vooral op het uitzicht. "Maar toch ook het Laatste Oordeel, dat wil ik ook graag zien", verwijst ze naar de schildering van Jacob van Oostsanen in het gewelf van de kerk. 

Eenmaal boven slaakt vrijwel iedere bezoeker een enthousiaste kreet. "Het is top!", zegt een vrouw. Een ander vindt het geweldig. "Wat een ervaring", voegt ze daar aan toe." En de wind? "Ja, het waait, maar hoog waait het altijd."

Lees ook: 'Onze Laurens' na vier eeuwen terug in Alkmaarse Grote of Sint-Laurenskerk

En voor wie zich afvraagt of Alkmaar zich met de 'Stairway to Heaven' op de kaart zet, heeft een Duitse toerist het antwoord: "Geweldig. Dit is in Duitsland ondenkbaar, ze zouden het niet toestaan." 

Alkmaar Centraal