Ga naar Content

Bloemist (67) voor vijftiende keer gedupeerd door vandalen: "De lol is er nu wel af"

ALKMAAR Al sinds zijn vijftiende werkt hij tussen de bloemen. De inmiddels 67-jarige Art Heinis heeft ondanks de vroege wekkers en lange dagen altijd enorm van zijn roeping genoten. Toch maakt dat plezier de laatste tijd steeds vaker ruimte voor frustratie. "Er wordt graffiti op gespoten, er zijn banden lek gestoken, snoeren zijn doorgesneden en er is zelfs een kar gestolen."

De afgelopen drie jaar is zijn kar vijftien keer het doelwit van vandalen geweest. Ook tijdens Koningsdag was het weer raak. "Ik liep rond zeven uur naar mijn kar toe om te kijken of er geen rottigheid is uitgehaald en zie tot mijn verbazing dat er twee wielen ontbreken", vertelt Heinis. "Ze hebben ze met bouten en al meegenomen. Dan sta je toch wel raar te kijken." 

De graffiti op de kar en het kapotte remlicht zijn stille getuigen van eerdere vernielingen. De totale omvang van de schade bijhouden, daar is Heinis inmiddels mee gestopt. Ook zijn slapeloze nachten zijn niet meer op twee handen te tellen. 

'Enorme stress'
"In 2004 ben ik geopereerd aan mijn hart. Nu ik deze ellende heb, vreet het aan me. Ik heb er echt enorme stress van", legt hij uit. "Ik ben dan vaker geïrriteerd en maak me zorgen. Juist omdat je niet weet in welke staat je de kar de volgende dag ziet."

Ondanks de ellende van de laatste jaren is Heinis niet van plan om te stoppen. Hij wil zich niet laten kennen door vandalen. "Iedere dag dat ik aan het werk ben, heb ik plezier. Ik sta regelmatig met klanten te schateren van het lachen. Dus mij krijgen ze niet kapot. Echt niet!"

Foto: NH Nieuws