Noord-Holland

De Peiling: Zware verkeersongelukken amper bestraft

1 mei 2018, 13.48 uur · Aangepast 1 mei 2018, 14.03 uur

- Veroorzakers van ernstige of zelfs dodelijke verkeersongelukken worden in Nederland amper vervolgd. Onterecht, vindt de Vereniging Verkeersslachtoffers.

Zwaargewond
Jaarlijks raken meer dan 21.000 mensen ernstig gewond bij verkeersongelukken en komen er ruim 600 mensen om het leven. In het overgrote deel van deze gevallen doet het Openbaar Ministerie (OM) geen onderzoek. In 2017 deed het OM onderzoek naar 460 ongelukken waarbij iemand om het leven kwam of zwaargewond werd. Dat zijn tachtig zaken minder dan het jaar ervoor.

Onterecht vrijuit
De Vereniging Verkeersslachtoffers is ervan overtuigd dat veel veroorzakers van zware ongevallen onterecht vrijuit gaan. "Het gaat er bij ons niet in dat zo weinig veroorzakers van zware ongevallen strafrechtelijk iets te verwijten valt", zegt bestuurslid Jetty van der Werf in het Algemeen Dagblad.

Openbaar Ministerie
Een woordvoerder van het Openbaar Ministerier zegt dat het geringe aantal vervolgingen verklaard kan worden doordat gedragingen van de veroorzakers van een ernstig verkeersongeval vaak niet zo verwijtbaar zijn dat er reden is voor strafrechtelijke vervolging. Ook kunnen ongevallen eenzijdig zijn, wordt er bemiddeld of vallen bij één ongeval soms meerdere slachtoffers.

Oordeel is aan de rechter
De Vereniging Verkeersslachtoffers benadrukt dat zonder oordeel van de rechter er ook geen duidelijkheid is over de aansprakelijkheid, wat slachtoffers problemen oplevert. "Die moeten dan aansprakelijkheid zien te bewijzen. Veel verzekeringen weigeren anders de schade te vergoeden, omdat het ongeval hun eigen schuld zou zijn. Slachtoffers raken zo verwikkeld in een jarenlange strijd. Terwijl degenen die daarvoor verantwoordelijk zijn vaak nooit worden gestraft."

Wat vind jij?
Heb jij in jouw omgeving wel eens met een ernstig verkeersongeluk te maken gehad? Kwam daar toen een rechter aan te pas of niet?

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18:00 en 19:00 uur. Bel 088-850.51.52 als je mee wilt praten.  De meeste reacties op De Peiling staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar depeiling@nhnieuws.nl