Ga naar Content

10 jaar terug: kampioensfeest van FC Volendam, deel 3

VOLENDAM - De Heen en Weer 9 zal bij veel Volendammers nog in het geheugen gegrift staan. FC Volendam werd tien jaar geleden voor het laatst kampioen van de Jupiler League. In een drieluik nemen we je mee door het succesvolle jaar. In het laatste deel nemen we je mee naar de 'tocht der tochten'.

Een dag na het binnenhalen van de schaal in de wedstrijd tegen ADO Den Haag was het een groot feest in Volendam. De selectie maakte op de welbekende Heen en Weer een tocht over De Dijk. Onder luid gejuich van duizenden mensen gingen de kampioenen door het dorp heen. "Dat feest daarna was eigenlijk mooier dan die schaal", erkent Mathieu Boots bij het zien van de beelden. "Die schaal is leuk, maar die emotie bij al die mensen is natuurlijk geweldig. Daar doe je het voor."

Schaal op de fiets
Voorzitter Henk Kras kan zich de dag van de huldiging nog goed herinneren. Na een intern feest op de club, had hij de schaal mee naar huis genomen omdat die over was gebleven. De volgende dag nam hij de kampioensschaal nota bene op de fiets mee naar de huldiging in het dorp. "Dat was onvergetelijk", aldus Kras.

Draaiboek ligt klaar
Voor Volendam is promotie een welbekend begrip. Volgens Kras ligt het draaiboek voor de Heen en Weer al een paar jaar klaar in de kast. "We hebben hem alleen een keer moeten herzien toen we hem hadden moeten gebruiken." De voorzitter doelde daarmee op de verloren finale van de play-offs tegen De Graafschap in 2015.

Nooit meer zoals toen
Afgelopen weekend liep Volendam de play-offs om promotie/degradatie mis na de nederlaag tegen Almere City (2-0). Mocht het scenario zich ooit weer voordoen, dan zal het feest er anders uitzien dan in 2008. "Vanwege de veiligheidsvoorschriften mogen we dan niet meer met de botter door het dorp heen", vertelt Kras met een zucht. De tijden zoals heel Volendam die in 2008 beleefde, zullen we dus niet meer herleven.

Foto: NH Sport / Stephan Brandhorst