Ga naar Content

Texelse Meierblissen klaar om boze geesten te verjagen

TEXEL Overal op Texel zijn vandaag grote stapels hout en tuinafval te zien. Al dagen zijn de Texelaars druk in de weer om Meierblissen te maken, vreugdevuren om de boze geesten te verjagen en de lente te verwelkomen.

Bram Boon rijdt voor de 5e keer naar de meierblis bij De Cocksdorp. De aanhanger achter zijn trekker zit vol met oud hout. "Dit jaar valt het nog mee", vertelt hij. "Ik ben geboren en getogen Texelaar en maak dit al jaren mee. Dit is echt iets van Texel en wat ook van ons moet blijven."

Aan de zuidkant van het eiland bij 't Horntje staat Luuk, een jonge meierblis-fan, naar de stapel hout te kijken. "We gaan een heel groot vuur maken omdat ze vroeger dachten dat er geesten bestaan en heksen", legt hij uit. "Die gingen we dan verjagen."

Jeugd
Bram heeft er zelf nog altijd plezier in, maar vindt het vooral genieten voor de jeugd. "Elkaar besmeren met roet, met stukjes hout roetvegen maken bij de volwassenen, ja dat is toch prachtig."

Het is vandaag wel erg nat, maar daar laten de Texelaars zich niet door afschrikken. "Je kunt ook een vuurtje maken en dan lekker marshmallows smelten", likkebaard Luuk. Zorgen of de stapel wel gaat branden heeft Bram niet. "Het zal toch wel!", lacht hij. "Geboren pyromaan, dus dat moet lukken. En hier mag het hè."

Foto: NH Nieuws / Matthijs Gemmink