Ga naar Content

'De werkdruk wordt steeds hoger, we kunnen nauwelijks even plassen'

HAARLEM Een deel van de stakende buschauffeurs in Haarlem was vanochtend al vroeg bij de remise aan de Jan van Krimpenweg. Omdat ze als stakers niet naar binnen mochten, hebben ze buiten op de stoep een tent opgezet."Vroeger mocht je tijdens een staking wel even in het kantoor plassen, dat was geen probleem. Dat mag nu ook niet meer."

En hoe banaal het ook klinkt, dat plassen is een belangrijk punt voor de stakende chauffeurs. Door de hoge werkdruk hebben ze tegenwoordig nauwelijks tijd is om naar het toilet te gaan, zeggen ze. 

Krappe pauzes
Nanette Stuart werkt nu elf jaar als buschauffeur in Haarlem en de IJmond en merkt dat de druk de laatste jaren is toegenomen. "We willen reële rijtijden en reële pauzes. De pauzes worden steeds krapper. We hebben pauzes van 15 minuten en daarbij een 'looptijd' van een minuut. Dan moet je dus in één minuut van je pauzelocatie naar je bus lopen, tegenwoordig twee computers opstarten, de passagiers binnenlaten en dat is dus heel krap. Met als gevolg dat je te laat vertrekt." 

Niet-stakende collega's
Toch zijn er ook collega's die gewoon blijven werken vandaag. Rond de Haarlemse stations rijden behoorlijk wat bussen rond, en iedere chauffeur heeft daar zijn eigen reden daarvoor. "Ik hou gewoon van mijn werk", zegt één van hen. Sommigen zouden toch gaan werken, omdat ze bang zijn dat ze er later op afgerekend worden. Met name diegene die nog geen vast contract hebben.

Daar hoeven ze niet bang voor te zijn, zegt Nanette, die ook bij FNV actief is. En hoe de stakers in Haarlem vandaag dan naar het toilet gaan? "Hier om de hoek, bij IKEA", lacht ze.

Foto: NH