Ga naar Content

Reportage: Sanders leven is een marteling door chronische ziekte ME

ALKMAAR Sander Zwiers uit Alkmaar is pas 20 jaar oud, maar de afgelopen zes jaar lag hij soms maandenlang in bed. Hij heeft het chronisch vermoeidheidssyndroom Myalgische encefalomyelitis (ME). Een ziekte die erg ingrijpend is en ook nog eens niet te genezen is.

Ieder jaar op 12 mei vragen ME-patiënten aandacht voor hun ziekte op de 'Wereld ME Dag'. Dat is nodig, omdat ze makkelijk worden vergeten. ME is namelijk een onzichtbare aandoening. Sander Zwiers uit Alkmaar heeft ernstige symptomen sinds zijn veertiende. Hierdoor kon hij zijn school niet afmaken en kan hij niet werken. 

Marteling
Sander zit het grootste deel van de tijd thuis op de bank, of hij ligt in bed. "De hele wereld gaat aan je voorbij. Een soort marteling is het", vertelt Sander bij NH Nieuws. Bij hem begon het uit het niets op de middelbare school. "Ik had extreme hoofdpijn en viel flauw als ik ging staan. Ook had ik last van heel veel buikpijn en ik kon me nergens meer op concentreren."

Nachtrust hielp niet en Sander veranderde van een sportieve jongen die aan waterpolo en mountainbiken doet, in een bedlegerig persoon. "Het was alsof de stekker uit het stopcontact ging. In het begin was ik om de zes tot acht weken een week thuis. Maar het werd steeds erger. Ik was extreem moe en kon gewoon niet meer. Uiteindelijk heb ik toen zeven maanden op bed gelegen. Helemaal futloos. Ik kon niks meer."

Niet opgeven
Zijn mountainbike staat al vier jaar ongebruikt in de garage. Maar Sander geeft de moed niet op en hoopt dat hij zijn fiets ooit weer kan gebruiken. Het chronisch vermoeidheidssyndroom is niet aan de buitenkant te zien en ook voor artsen niet te meten. Ook Sander deed er jaren over voordat een arts bij hem de diagnose deed. "Niemand nam mij serieus. Het was allemaal psychisch, luiheid en pubergedrag", aldus Sander. 

De droom van de Alkmaarder is om ooit architect te worden. Alle hoop is erop gevestigd dat er meer onderzoek naar de ziekte wordt gedaan, nadat de Gezondheidsraad de ziekte onlangs heeft erkend. "Dokters vragen nooit wat je leuk vindt en wat je ambities zijn. Als ze dat zouden doen, dan weten ze toch dat je een leven wilt hebben?" 

Foto: NH Nieuws