Ga naar Content
Noord-Holland

Voorlopig geen snellere trein tussen Amsterdam en Berlijn

30 april 2018, 09.37 uur · Aangepast 30 april 2018, 10.02 uur
Door: · Foto: Shutterstock

AMSTERDAM Voorlopig komt er geen snellere treinverbinding tussen Amsterdam en Berlijn, omdat daar geen geld voor is.

Nu doe je er zes uur en twintig minuten over om van onze hoofdstad in die van onze oosterburen te komen. Dagblad Trouw schrijft dat na gesprekken tussen de NS en het Duitse spoorbedrijf Deutsche Bahn is gebleken dat de Duitsers geen geld hebben voor de investeringen in de infrastructuur die nodig zijn om die reistijd significant te verkorten.

Een andere manier om een kortere reistijd te realiseren, is het overslaan van stations tussen Amsterdam en Berlijn. Dat plan maakt echter weinig kans, omdat de steden langs het traject hun internationale treinverbinding willen houden.

Locomotief
Op dit moment valt er volgens de NS alleen tijdswinst te behalen als het niet meer nodig is om aan de grens met Duitsland van locomotief te wisselen. Dat scheelt zo'n twintig minuten. 

Het nieuws is onder meer een tegenslag voor milieuorganisaties, actiegroepen van omwonenden van luchthavens en politieke partijen als GroenLinks. Zij denken dat snelle internationale treinverbindingen dé oplossing zijn voor het probleem van de overvolle luchthaven Schiphol.