Noord-Holland

NL
V

Droomvakanties eindigen in drama door Schiphol-storing: "We gingen met de hele familie op cruise"

29 april 2018, 15.20 uur · Aangepast 29 april 2018, 15.34 uur

SCHIPHOL Ze hadden zich al maanden op hun vakantie verheugd: de duizenden gedupeerde reizigers op Schiphol. Maar nog voor ook maar één stap in het vliegtuig te hebben gezet, viel hun vakantie door de mega-storing van vannacht in duigen.

"Onze vakantie zit erop, het is afgelopen", vertelt een gedesillusioneerde passagier aan NH Nieuws. "We hebben alle mogelijkheden gecheckt en verzonnen, maar we kunnen terug naar huis."

De vrouw is niet de enige. Door de stroomstoring van vanochtend zijn veel vluchten geannuleerd of vertraagd. Hierdoor is het ook extreem druk in de vertrekhallen, met lange rijen voor de veiligheidscontroles en informatiebalies. 

Lees ook: Gaat mijn vlucht van (of naar) Schiphol nog wel?

Vanwege de vele vertragingen zijn er ook veel reizigers die hun aansluiting op andere vliegvelden missen. "We hadden onze vlucht vanochtend gemist en we moesten om vijf uur op een boot voor een cruise zitten", vertelt een ander storingsslachtoffer. "We zouden in Venetië moeten opstappen voor een cruise met de hele familie, met z'n twaalven."

Rest van de dag problemen
Voor de gedupeerde reizigers zit er niets anders op dan contact opnemen met hun luchtvaartmaatschappij, zegt ook een woordvoerder van Schiphol. Volgens de luchthaven gaan de gevolgen van de storing nog de hele dag duren.

Lees ook: Ook extra personeel KLM vast in verkeer bij Schiphol: "Alle hens aan dek"

"De grootste zorg voor ons is nu dat de reizigers op hun bestemming aankomen. Alles draait nu weer, maar we merken nog wel de naweeën. Dat zal nog wel de hele dag het geval zijn. Reizigers moeten daarom ook de hele dag de status van hun vlucht in de gaten houden'', aldus een woordvoerder.

Oorzaak
De storing op Schiphol ontstond vannacht, toen een grote stroomstoring in Amsterdam-Zuidoost het inchecksysteem plat legde. Technici op de luchthaven onderzoeken nog hoe dat kon gebeuren. 

Omdat niemand meer kon inchecken, raakten de vertrekhallen overvol. Vanwege de veiligheid werd het vliegveld vervolgens helemaal op slot gegooid. Ongeveer een uur lang waren alle toeritten vanaf de snelweg dicht, net als het trein- en busstation. 

ANP