Ga naar Content

Chaos op Schiphol na stroomstoring: vertrekhallen overvol, vluchten omgeleid

SCHIPHOL Op luchthaven Schiphol is vannacht een grote chaos ontstaan vanwege een stroomstroming. Door die storing kon er niet worden ingecheckt en zijn de vertrekhallen overvol met wachtende reizigers.

Schiphol riep mensen eerder vanochtend op niet meer naar het vliegveld te komen. Om eerst alle drukte weg te werken, worden inkomende vluchten tussen 9.00 en 11.00 uur gedeeltelijk omgeleid. "Deze situatie zal leiden tot vele annuleringen", meldt het vliegveld. 

Eerder vannacht waren ook de toegangswegen van het vliegveld worden afgezet. Ook reden er geen treinen naar het vliegveld, vanwege de extreme drukte in de vertrekhallen. Inmiddels is Schiphol wel weer toegankelijk en is de storing aan het inchecksysteem verholpen.

Lange rijen
De storing met het inchecken werd veroorzaakt door een stroomuitval in een deel van Amsterdam. Die is op het vliegveld inmiddels verholpen. Op foto's op sociale media is te zien dat lange rijen mensen in de vertrekhallen staan te wachten. 

Een woordvoerder van Schiphol laat weten dat aan het probleem gewerkt wordt, maar voorlopig nog niet duidelijk is hoelang dit gaat duren. Mensen die al ingecheckt zijn kunnen nog wel van het vliegveld vertrekken. Geannuleerde vluchten worden omgeboekt, laat Schiphol weten.

Stroomstoring
De stroomstoring trof ook Amsterdam Zuidoost. Volgens Liander zitten daar nog meer dan 10.000 huishoudens zonder stroom. De oorzaak is volgens de netbeheerder het uitvallen van hoogspanningsverbindingen rond de Bijlmer. De storing begon rond 00.45 uur en betrof in eerste instantie enkele honderden huishoudens.

Op Twitter beklagen veel mensen zich erover dat het donker is in het Amsterdamse stadsdeel. Niet iedereen vindt het even erg. "Gelukkig is het een heldere nacht en is er een bijna volle maan.. en met kaarsjes aan heeft het eigenlijk ook wel weer iets magisch", twittert bijvoorbeeld iemand. AT5 meldt dat ook de straatverlichting het niet doet.