Ga naar Content

Coalitievorming Alkmaar mislukt; meerdere partijen eisen nu voortrekkersrol op

27 april 2018, 14.00 uur · Aangepast 28 april 2018, 23.31 uur
Door: · Foto:

ALKMAAR De eerste poging om een nieuwe coalitie te smeden in Alkmaar is mislukt. OPA, GroenLinks, VVD en CDA zijn er niet uitgekomen. De VVD, maar ook OPA en GroenLinks samen, willen nu de voortrekkersrol op zich nemen.

Van mediapartner Alkmaar Centraal

De gesprekken over de vorming van een nieuw Alkmaars college hebben nog niets opgeleverd. Zowel OPA als GroenLinks hebben afzonderlijk gesprekken gevoerd met diverse partijen maar dat heeft nog niet tot resultaat geleid.

Ook een gezamenlijke ronde met OPA, GroenLinks, VVD en CDA heeft niets concreets opgeleverd. In zeven onderhandelingsrondes zijn de nodige knelpunten besproken, waaronder een fors aantal inhoudelijke verschilpunten, alsmede het aantal wethoudersposten.

Lees ook: Gemeenteraadsverkiezingen: bekijk hier de uitslag in Alkmaar

Het niet slagen om tot een nieuwe stadsregering in Alkmaar te komen heeft er voor gezorgd dat nu drie partijen, allen met zes zetels, de leiding willen nemen in nieuwe onderhandelingen. De Alkmaarse VVD heeft aangegeven het initiatief te nemen en met alle partijen in de raad in gesprek te gaan.

Maar ook OPA en GroenLinks willen gezamenlijk het voortouw nemen. Ook zij willen kijken met welke parijen een solide basis gevormd kan worden voor een coalitie.