Start van hoofdcontent

HAARLEM

nl

Laatste 'Zing-In' voor organist Teke Bijlsma (82): "Stoppen op je hoogtepunt"

27 april 2018, 15.49 uur · Aangepast 27 april 2018, 16.31 uur

HAARLEM Als je met hem staat te praten, vraag je je af waarom Teke Bijlsma gaat stoppen als organist van de jaarlijkse Zing-In in Haarlem op Koningsdag. Zó kwiek nog en bij de pinken. Maar daarom wil hij het juist. "Je moet stoppen op je hoogtepunt", lacht de 82-jarige Haarlemmer.

Bijlsma stapte vanmorgen om 11.00 uur voor de allerlaatste keer achter het orgel van de Grote of St. Bavokerk aan de Grote Markt. Maar daarvoor moest hij 50 jaar lang wel 32 traptreden omhoog. "Zoveel treden, dan moet je je als oude man wel gaan afvragen of je dat nog vaak moet doen", aldus Bijlsma.

Aubade
De 'Zing-In' staat ook wel bekend als 'aubade'. Vroeger zongen de Haarlemmers op Koninginnedag een lied in de buitenlucht, ter ere van de Koningin. Tegenwoordig vindt de feestelijke opening van Koningsdag binnen in de Grote of St. Bavokerk plaats. 

Familie
Bij het eerste deel van de 'Zing-In' speelt Teke achter de piano, samen met een band. Dochter Michaëla is één van de zangeressen. "We spelen nu twaalf jaar samen op deze dag, dus vandaag is wel heel bijzonder. We blijven natuurlijk wel samen spelen alleen niet meer in deze kerk." De laatste drie liederen speelt Teke op het orgel, nog steeds vol passie en grote gedrevenheid. "Het was prachtig en ik kreeg een staande ovatie, dat zie je zo vaak niet meer!", lacht hij. Het Wilhelmus en 'We'll meet again' klinken door de kerk, het is mooi geweest. Nog één keer de trap naar beneden. "Maar dat is een makkie."

NH/Paul Tromp