Ga naar Content

'Doorbraak in traject A8-A9'

26 april 2018, 21.18 uur · Aangepast 26 april 2018, 21.36 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

ZAANSTAD Door een landschapsplan te maken om een nieuwe verbinding tussen snelwegen A8 en A9 zo goed mogelijk in te passen in het werelderfgoed de Stelling van Amsterdam is sprake van een doorbraak in de impasse. Dat zegt branchevereniging voor logistieke bedrijven evofenedex.

Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland pakken samen met de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en Infrastructuur en Waterstaat (IenW) de handschoen op. De provincie wil de waarde van het UNESCO-werelderfgoed de Stelling van Amsterdam zo goed mogelijk behouden en op verschillende plekken herstellen.

Lees ook: 'Doortrekken A8 naar A9 heeft alleen negatieve effecten'

Om het landschapsplan te kunnen opstellen, moeten GS deze zomer uit drie opties over een voorkeursalternatief voor de verbindingsweg besluiten. Een beslissing over het plan volgt volgend jaar.

Haast
Evofenedex roept de partijen op om vooral haast te maken. Het uitblijven van de verbinding zorgt volgens de organisatie voor dagelijkse files, verliesuren en een onhoudbare leefomgeving in Krommenie.

Lees ook: Adviesorgaan UNESCO: Stelling van Amsterdam mogelijk geen werelderfgoed meer bij aanleg A8-A9

Vorig jaar kreeg Unesco het advies om de Stelling van Amsterdam van de Werelderfgoedlijst af te halen, wanneer een snelweg het gebied doorkruist.