Ga naar Content

Vliegende huisvrouw inspireert Hoofddorpse atletiek: "Ze is de Dafne Schippers van toen "

HOOFDDORP Precies honderd jaar geleden werd dé 'atlete van de eeuw' geboren: Fanny Blankers-Koen. Bij de atletiekvereniging in haar woonplaats Hoofddorp is de herinnering aan haar nog altijd krachtig.

"Ze is van grote betekenis geweest", vertelt bewonderaar Wil Veldman. "Je moet een enorm doorzettingsvermogen hebben om dit te bereiken, en zeker in die tijd."

Fanny Blankers-Koen, ofwel 'de vliegende huisvrouw' won in 1948 tijdens de Olympische spelen in Londen vier gouden medailles. De atlete was letterlijk én figuurlijk baanbrekend. In die tijd was ze al getrouwd met haar trainer Jan Blankers, ze had twee kinderen met hem en runde daarnaast een huishouden. Op liefst vier disciplines (100meter, 200meter, 80meter horden en 4 x 100meter) behaalde ze in Londen goud.

"Een grote prestatie", zegt Oscar Zoethout, hoofdtrainer van Atletiek Vereniging Haarlemmermeer. "Ze had een voorbeeldfunctie, en dat ebt nog steeds na." Hoewel de jonge generatie haar niet bewust heeft meegemaakt, weet atletiektalent Timo Brandehof wel degelijk wat de atlete heeft betekend. "Ze is een voorbeeld voor de sport, ze is denk ik de Dafne Schippers van toen."

Fanny Blankers-Koen werd op 26 april 1918 geboren in Lage Vuursche. Later verhuisde het gezin naar Hoofddorp. In 1999 werd zij door de internationale atletiekfederatie IAAF gekozen tot internationaal atlete van de 20e eeuw. Blankers-Koen overleed in 2004. 

Op 3 juni slaat sprintster Dafne Schippers de eerste 5 euromunt ter herinnering aan sportlegende Blankers-Koen. Liefhebbers kunnen sinds woensdag een exemplaar bestellen via de website van de Munt.

Foto: NH