Ga naar Content

'Tulpenterreur' in de Noordkop: alles voor de selfie

SINT MAARTENSVLOTBRUG De bollenkwekers in de Noordkop kunnen er allemaal over meepraten. Sommige bezoekers van de bloemenvelden die weer volop in bloei staan, maken het in hun jacht op een fleurige selfie zo bont dat er lukraak door de velden wordt gebanjerd en bollen worden vertrapt. Een vervelende bijkomstigheid van het toerisme waar de kwekers verder zo blij mee zijn.

Een van de kwekers die het fenomeen dat door sommigen ook wel 'tulpenterreur' wordt genoemd, kent, is Carlos van der Veek, bollenhandelaar en eigenaar van het Land van Fluwel. Om de fanatieke bezoekers de ruimte te geven om een bloemenselfie te maken, heeft hij zelfs een speciaal 'oefenveldje' aangelegd. Daar kunnen de toeristen die vanuit de hele wereld naar de Noordkop komen, zich naar hartenlust uitleven, legt hij uit. 

Dwars door de hyacinten
Van der Veek heeft wel eens moeten ingrijpen omdat het te ver ging. "Dat mensen een videootje maken en niet over de paadjes lopen, maar dwars door de hyacinten. Toen ben ik gestopt en heb ik tegen de mensen gezegd: 'Jongens, zo moet je dat niet doen. Die man moet z'n brood verdienen aan die bollen. Daar ga je niet doorheen lopen springen."

Lees ook: Kleurrijke bollenvelden nu te bekijken vanuit de lucht

De schade die daardoor ontstaat loopt gelukkig niet in de grote bedragen, vervolgt hij. Volgens Van der Veek is de ene toerist ook de andere niet. "Iemand uit India gedraagt zich supernetjes, maar iemand uit Pakistan, ja... Daar schijn je nog van die rangen en ordes te hebben en als ze dan wat hoger in de boom zitten, denken ze dat alles van hun is. Die kunnen echt middenin een tulpenbed gaan zitten en dan op de foto gaan."

De ergernis zit vooral bij bloembollenkwekers die hyacinten telen. "In hyacinten zit nog wel eens een bacterieziekte die je heel gemakkelijk kan verspreiden door er doorheen te lopen en vervolgens naar een ander veld te gaan. Als je dan weer in aanraking komt met die bloemen, zit de bacterie ook op het andere veld."

Prachtig YouTube-filmpje
Van der Veek wil benadrukken dat lang niet elke toerist niet uitkijkt waar hij loopt. Meestal gaat het goed, zegt hij, en soms maakt hij zelfs erg mooie dingen mee. "Verleden jaar kwam er bij de buurman een gast met een drumstelletje en een gitaar en een gast met een camera. Die gingen lekker zitten te spelen en hebben een prachtig YouTube-filmpje gemaakt. Midden in een veld met tulpen, dat is toch fantastisch."

Foto: NH Nieuws / Pieter van den Akker