Ga naar Content

Veiligheid Schiphol als ondergeschoven kindje: "Stel dat er één naar beneden komt, wat dan?"

BADHOEVEDORP Omwonenden van Schiphol zijn blij dat de Onderzoeksraad voor de Veiligheid de luchthaven op de vingers tikt over veiligheidsmaatregelen. Volgens de raad wordt er te veel nadruk gelegd op groei, milieu en geluidsoverlast, en sneeuwt de veiligheid daardoor onder.

Voorzitter van de raad Tjibbe Joustra noemt de discussies over geluidsoverlast en milieu-effecten 'allemaal zeer terecht'. "Maar we zien te weinig een discussie over veiligheid en we zien - in z'n algemeenheid - te weinig een toekomstgerichte visie op het geheel." 

Ook inwoners van Badhoevedorp hechten aan veiligheid. "Als je leest dat er bijna-botsingen zijn geweest, denk je ook: het is redelijk dichtbij", zegt een man. "Veiligheid boven alles." Een vrouw sluit zich bij hem aan. "Soms vliegen ze zo laag, dan denk ik toch: stel dat er één naar beneden komt, wat doen we dan met z'n allen?"

Lees ook: Burgemeester Hoes verbaasd over kritiek Onderzoeksraad over veiligheid rond Schiphol

Ruan de Haas, die onder een van de aanvliegroutes woont, lepelt de incidenten met het grootste gemak op. "Een vliegtuig dat moest doorstarten omdat een taxiënd toestel de landingsbaan passeerde, en een ander die op een kruisende baan ook aan het stijgen was. Dat soort dingen wil je niet hebben." 

Hij vindt dat Schiphol z'n oor vaker te luisteren mag leggen bij bewoners van de kernen rond de luchthaven. "Ik denk dat Schiphol bij omwonenden vaker aanwezig kan zijn, om de angel uit issues te halen. De braderie is er binnenkort. Ik zou zeggen: Schiphol, zorg dat je er bent."

Foto: NH Nieuws