Ga naar Content

Burgemeester Hoes verbaasd over kritiek Onderzoeksraad over veiligheid rond Schiphol

SCHIPHOL Waarnemend burgemeester Onno Hoes van Haarlemmermeer is verbaasd over de kritiek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid die gemeenten hebben gekregen over veiligheid rondom Schiphol. In een vandaag verschenen notitie constateert de raad dat gemeenten de grenzen van veiligheid opzoeken door dicht op de luchthaven woningbouw te realiseren.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Eerder vandaag verscheen er een notitie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid waarin de discussie rondom het verbeteren van de veiligheid op en rondom Schiphol wordt aangekaart. De Onderzoeksraad vindt dat er nog te weinig naar gekeken wordt, ondanks een stevig rapport van vorig jaar waarin Schiphol, de overheid en de luchtvaartsector er flink van langs kregen.

Lees ook: Onderzoeksraad waarschuwt opnieuw voor gevaar Schiphol: 'Veiligheid ondergeschikt aan groei'

Daarnaast constateert de Onderzoeksraad in diezelfde notitie dat tegelijkertijd 'de andere partijen ook de grenzen opzoeken'. Zo zijn sommige omliggende gemeenten zeer dicht bij de luchthaven bezig met woningbouwprojecten, waardoor 'nieuwe risico's worden geïntroduceerd'.

Verrast
De waarnemend burgemeester van Haarlemmermeer, Onno Hoes, verbaast zich over die opmerking van de Onderzoeksraad: "Ik ben verrast dat het zo specifiek in dit rapport wordt genoemd. Ik heb het niet gezien in eerdere rapporten." In zijn gemeente, waarin ook Schiphol ligt, worden de komende jaren talloze woningen opgeleverd om aan de grote vraag te voldoen. Die woningen komen volgens Hoes niet binnen de veiligheidscontouren van Schiphol.

"De Onderzoeksraad trekt het nu heel breed", zegt Hoes tegen NH Nieuws, "oorspronkelijk ging het alleen om de veiligheid op Schiphol die echt direct met het vliegverkeer op Schiphol te maken heeft en ook terecht dat ze daar een aantal aanbevelingen voor hebben gedaan. Terecht dat die opgevolgd moeten worden en terecht dat ze checken of die wel zijn opgevolgd."

Stapje verder
"Ze gaan nu in het rapport een stapje verder. Wat ons betreft was daar geen reden toe. Wij bouwen niet binnen de veiligheidscontouren van Schiphol en houden ons aan de wettelijke grenzen die daarvoor zijn."

Er zal volgens burgemeester Hoes ook geen bouwproject stilgelegd worden na de kritiek van de Onderzoeksraad: "Dat is ook niet het advies van de Onderzoeksraad. Ze zeggen alleen: houd daar rekening mee en wijs iedereen daarop. Ik denk dat dat terecht is om te doen."

Foto: NH Nieuws