Ga naar Content
Noord-Holland

Medemblikse basisschool adopteert graven Canadese vliegers WOII

25 april 2018, 21.02 uur · Aangepast 26 april 2018, 12.51 uur
Door: · Foto: WEEFF / Theo Annes

MEDEMBLIK Leerlingen van de Medemblikse basisschool Het Koggeschip hebben vandaag de graven van drie Canadese piloten geadopteerd. De piloten kwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven en kregen op de Algemene Begraafplaats Medemblik hun laatste rustplaats.

De adoptie werd ingeluid met een ceremonie, waarvoor burgemeester en voorzitter van de Stichting Leven in Vrijheid Frank Streng het welkomstwoord voerde, schrijft NH Nieuws-partner WEEFF

Lees ook: Tientallen oorlogsslachtoffers Huizen geëerd met nieuwe gedenktegel 

Nadat de kinderen de nodige uitleg hadden gekregen over de oorlogsgravenstichting was het woord aan Sharon Tod, het nichtje van de piloten Doug en Ernie Todd, die in de graven liggen. 

'Heroïsch verhaal'
"Het is een heroïsch verhaal met tragische afloop", zegt leerkracht van groep 7b Corrie Reinstra tegen NH Nieuws. "Het spreekt tot de verbeelding, want het waren jongens met wie je je kunt identificeren. Ze hadden een vader en moeder, werk op de boerderij en ineens was daar de oorlog." 

Lees ook: 123 Joodse Bloemendalers herdacht met eigen monument

Als bewijs van de adoptie hebben de leerlingen een adoptiecertificaat ontvangen. "Om in de school op te hangen." Hoewel ook Reinstra dacht dat het de bedoeling was dat de leerlingen de graven onderhouden, blijkt dat niet nodig.

Bloemetje
"Maar we zullen wel ieder jaar rond april of mei langsgaan om een bloemetje neer te leggen", vertelt ze. "Het gaat om bewustwording van de vrijheidsbeleving, wat mensen er voor over hebben gehad." 

De nabestaanden van de omgekomen vliegers zijn erg blij met de adoptie. "Sharon las een brief voor van de school waar de jongens op hebben gezeten", vertelt Reinstra. "Ze hadden geschreven dat ze het erg fijn vinden dat de graven door onze school zijn geadopteerd."