Ga naar Content

Collectieve timelapse op Westfriese Omringdijk: "Landschap is niet statisch"

ANDIJK Langs de Westfriese Omringdijk zijn twintig fotopalen neergezet voor een kunstproject dat uiteindelijk tot een collectieve timelapse van het landschap moet leiden. Initiatiefneemster Nadine Sterk van Atelier NL hoopt dat mensen dankzij haar project vaker stilstaan bij de pracht van de natuur.

De palen zijn neergezet voor wandelaars en fietsers die met hun eigen mobiele telefoon een foto door het gat kunnen maken. Ze kunnen meedoen aan het kunstproject door hun foto of foto's op www.mijnomringdijk.nl te uploaden. De foto's worden achter elkaar gezet, waardoor er een timelapse ontstaat van het Westfriese landschap.

"We willen dat mensen zien dat het landschap niet statisch is", legt Sterk uit. "Maar door het zonlicht en het jaargetij constant verandert." De beelden zijn te zien tijdens de tentoonstelling 'Lage Landen', die vanaf 10 juni in het Westfries Museum te zien is. "Door mensen zelf mee te laten doen aan dit project, krijgen ze herwaardering voor het alledaagse", vertelt Sterk. "We hopen ze weer wat nieuwsgieriger te maken."

Dat lijkt te lukken, want menig passant richt z'n camera door het gat in het bord om het landschap erachter vast te leggen. "Een goede reden om even te stoppen", zegt een man. Een vrouw die toevallig voorbijkomt, vindt het project 'een goed idee'. "Zo krijg je een idee van het landschap."

Foto: NH Nieuws