Start van hoofdcontent

HAARLEM

nl

Hells Angel-liefje hoort 3,5 jaar cel eisen: "Bij haar rol past geen damesstrafje"

25 april 2018, 18.29 uur · Aangepast 25 april 2018, 19.34 uur · Foto: ANP

HAARLEM Het Openbaar Ministerie heeft vanmiddag celstraffen van 2,5 jaar en 3 jaar geëist tegen vijf leden van de Haarlemse chapter van de Hells Angels. Sylvana P., de vriendin van Lysander de R. - die later terechtstaat - verdwijnt wat de officieren van justitie betreft zelfs 3,5 jaar achter de tralies.

De vier leden tegen wie een celstraf 2,5 jaar is geëist, staan uitsluitend terecht voor lidmaatschap van een criminele organisatie. Bij een vijfde verdachte zijn thuis vuurwapens gevonden, waardoor hij ook terechtstaat voor verboden wapenbezit. 

Lees ook: Grote politie-actie tegen Haarlemse Hells Angels: alle leden opgepakt

Het Openbaar Ministerie is van mening dat de Hells Angels een criminele organisatie vormen, en op basis daarvan is de hoogte van de geëiste straffen bepaald. "Geweld wordt gekoesterd en verheerlijkt", aldus het OM. Leden van de motorclub worden zelfs beloond wanneer ze agenten in elkaar slaan of bloed verliezen wanneer ze de voor de rechten van de club opkomen.

Strafbaar
Of de rechters in die redenering meegaan, is nog maar de vraag: een club met criminele leden is niet per se een criminele organisatie. Als de vier worden veroordeeld voor lidmaatschap van een criminele organisatie, dan zou dit een precentwerking kunnen hebben voor leden van iedere Nederlandse chapter van de Hells Angels. 

De motorclub zou handig gebruik hebben gemaakt van het imago dat de samenleving van de leden heeft. Afpersing en bedreiging kwam vaak voor, volgens het openbaar ministerie. Zelfs drie jaar na een vermeend misdrijf zou een lid van concurrent No Surrender hebben verklaard: "Ik doe geen aangifte van geweld. Ik wil geen lopende schietschijf worden."

In een urenlang betoog pleitten twee officieren van justitie vandaag dat Hell's Angels Haarlem een criminele motorclub is. Een club motorrijders die niet voor de gezelligheid bij elkaar komen, maar het oogmerk hebben om misdrijven te plegen. Ook al zeggen de leden niets te hebben geweten van misdadige zaken, daar gelooft het OM niets van. Alles wordt in het clubhuis besproken en leden hebben ook stemrecht bij belangrijke beslissingen. "Deze mensen wisten dat ze geen deel uitmaakten van een gezelligheidsclub."

First Lady

Opvallend is dat vandaag tegen een niet-lid de hoogste straf werd geëist. Nadat Sylvana's vriend en Hells Angels-voorzitter Lysander de R. werd opgepakt en opgesloten, is zij volgens het OM een doorgeefluik geweest. "Een cruciale intermediair. Een volwaardige first lady en vice-president van de Hell's Angels", zei een van de officieren. Sylvana P. zou zelfs opdrachten hebben gegeven aan Hell's Angels. 

Lees ook: Sportcentrum Hoogwoud opnieuw mikpunt van brandstichting

Zo zou ze een duidelijk rol hebben gehad bij één van de brandstichtingen bij sporthal De Weyver in Hoogwoud. In 2014 en 2015 werd daar brand gesticht, in de jaren daarna werd het sportcentrum herhaaldelijk beschoten. 

"Haar rol is veel te groot, daar past geen damesstrafje bij", lichtte de officier toe waarom zij een hogere straf verdient dan Lysanders Angels.

Om de Angels nog harder te straffen wil het openbaar ministerie ook dat het clubhuis aan de Baljuwslaan in Haarlem verbeurd wordt verklaard. Dat betekent dat de motorclub het thuishonk sinds 1979 kwijt zouden raken.

Lees ook: Proces tegen Haarlemse kopstukken Hells Angels uitgesteld

De rechter doet in juli uitspraak. Eerder werd al bekend dat het proces tegen de drie kopstukken, onder wie Lysander R., werd uitgesteld naar 17 mei. Zij worden behalve van lidmaatschap van tal van andere strafbare feiten verdacht.

ANP / Michel van Bergen