Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Strijden tegen parkinson: "Het enige leuke aan de ziekte is boksen"

3 mei 2018, 12.51 uur · Aangepast 3 mei 2018, 14.31 uur

HUIZEN In Huizen kun je vanaf nu 'parkinsonboksen'. Je verwacht het niet, maar boksen is in opmars onder mensen met de ziekte van Parkinson. Door de combinatie stoten en bewegen, helpt het de hersenen.

De trainingen zijn anders dan gewone bokstrainingen. "Twee dingen tegelijk doen voor mensen met parkinson is heel moeilijk. En op het moment dat ze het kunnen, maak ik er weer wat nieuws van. Dan verander ik de oefening, waardoor ze weer opnieuw moeten nadenken en geprikkeld worden", zo legt trainer Hans Louwerse uit.

Lees ook: FIT! #7: Maureen bokst met parkinsonpatiënten

Deze prikkeling zorgt voor een positief effect van de hersenen. "Bij parkinson nemen de functies af en door heel veel de mensen na te laten denken en te prikkelen met oefeningen worden de taken overgenomen door andere hersencellen", aldus Louwerse.

En de boksers merken verschil. "M'n broek aantrekken kan ik nu weer staand, eerst moest ik zitten en dan pijp voor pijp been erin doen", vertelt Wim Rozenberg. En Mariëtte Robijn kan weer zingen, "maar ik ga het niet voordoen", grapt ze. 

'Voor iedereen'
Ze raadt het iedereen aan. "In het Gooi hebben zeker vijfhonderd à zeshonderd mensen de ziekte van Parkinson en als je ziet hoe mensen opknappen van boksen, dan gun je het iedereen. Het enige leuke aan parkinson is boksen", zo besluit ze.

NH